Šta znači ulagati u zlato?

Zlato

Zlato

Zlato je od davnina predstavljalo vrijednu imovinu. Još je u 6. milenijumu prije Nove ere služilo za izradu ukrasnih predmeta, nakita, pa i djelova oružja. Dok je u kasnijim vjekovima postalo univerzalno sredstvo plaćanja.

Nakon otkrića zlatnog grumena u rijeci Amerikan, sjeveroistočno od Sakramenta, započela je nova era zlata. Zlatna groznica pokrenula je masovnu potragu za ovim dragocjenim metalom, mijenjajući ne samo živote ljudi, već i čitavu istoriju.

Novi period nastupio je uspostavljanjem Zlatnog standarda krajem 19. vijeka. Ovaj monetarni sistem nalagao je obavezno fiksno pokriće novca u opticaju zlatom. Iako je Zlatni standard ukinut 1971. godine, zlato je zadržalo svoju ulogu u finansijama, te ne čudi što iz godine u godinu raste potražnja za njim na svjetskom tržištu.

Pored iskusnih investitora sve je više onih koji nemaju ikakvog iskustva, te se susrijeću sa brojnim pitanjima. Kako započeti investiranje u zlato? Koju vrstu zlata kupiti? Gdje investirati? Kada je najbolje vrijeme za kupovinu zlata? Samo su neke od dilema početnika u ulaganju.

Imajući ovo u vidu Insignitus GOLD vam otkriva sve što treba da znate o investiranju u zlato.

Šta obuhvata investiranje u zlato?

Ulaganje u zlato može biti direktno i indirektno.

Direktno obuhvata ulaganje u fizičko zlato. U pitanju je zlato najvišeg stepena finoće, tako da je minimalni udio čistog zlata 99,5 odsto. Proizvodi se pod strogo kontrolisanim uslovima i uz poštovanje svjetskih tehnoloških i ekoloških standarda, što potvrđuju sertifikati o autentičnosti.

Zlato

Investiciono zlato čine investicioni dukati i investicione zlatne pločica, koji se prodaju po cijeni koja je blizu trenutnoj (SPOT) cijeni zlata na svjetskom tržištu.

Indirektno ulaganje u zlato predstavlja ulaganje u ETF (exchange-traded fund) investicioni fond čijim se dionicama trguje na berzi. Drugi vid jeste ulaganje u zalihe rudnika zlata. U ovom slučaju kupujete akcije kompanije koja stvarno proizvodi zlato. Pri čemu na učinak zaliha zlata utiče stopa zlata, upravljanje kompanijom, troškovi proizvodnje i dodatne aktivnosti zaštite.

Zašto ulagati u zlato?

Investiranje u zlato predstavlja osnovu očuvanja bogatstva. Bez obzira da li politički događaji potresaju ekonomiju svijeta i vaše zemlje, tržišni indeks raste ili je poslovanje banaka nestabilno – zlato će uvijek biti atraktivna opcija za investitore zbog niskog rizika.

Jedna od glavnih prednosti ovog plemenitog metala je njegova sposobnost da sačuva vaš novac od inflacije. Kada se inflacija poveća, vrijednost papirnog novca se vremenom smanjuje, jer kamatne stope ostaju niske. Dok je vrijednost zlata inherentna. To znači da cijena zlata nikada neće drastično pasti, kao što je to slučaj sa digitalnim valutama ili akcijama. Samim tim, možete zlato u svakom trenutku da zamijeniti za ekvivalentan iznos novca, bez obzira na kamatu ili stopu inflacije.

Zlato

Zlato je vrijedno ne samo zbog rijetkosti, već i izdržljivosti. Ono ne rđa, niti tokom godina mijenja boju i sjaj, te ulaganje u zlato ima trajni karakter.

Gdje ga možete kupiti?

Ako želite da investirate u zlato, biće vam potreban diler sa dobrom reputacijom i besprijekornim iskustvom.

U Insignitus GOLD d.o.o. zapošljavamo profesionalce koji imaju višegodišnje iskustvo u trgovini zlata. Ne samo da smo vaš sigurni partner u kupovini zlata, već pružamo i stručne konsultacije i kompletne informacije o mogućnostima investiranja.

 

 

 

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu