Šta je investiciono zlato?

Prema članu 36b Zakona o PDV-u investiciono zlato obuhvata zlatne pločice i zlatne novčiće.

Prema definiciji, zlatne pločice ili zlatne poluge sadrže najmanje 99,5% čistog zlata. Odnosno, stepen finoće je jednak ili veći od 995 hiljaditih djelova.

Zlatni dukati, tj. novčići imaju udio čistog zlata jednak ili veći od 900 hiljaditih djelova. U ovu grupu spadaju samo oni koji su iskovani poslije 1800. godine i koji jesu ili su bili zakonsko sredstvo plaćanja u državi porijekla. Prodaju se po cijeni koja nije viša od 80% vrijednosti zlata na otvorenom tržištu sadržanog u njima.

 

Kako i gdje se proizvodi investiciono zlato?

Investiciono zlato se proizvodi isključivo od strane priznatih kovnica koje se nalaze u Švajcarskoj i EU. Proces proizvodnje se odvija u strogo kontrolisanim uslovima koji ispunjavaju najviše ekološke i tehnološke standarde. Pri čemu svaki komad investicionog zlata mora da ima Good Delivery sertifikat.

U pitanju je dokument koji je propisala London Bullion Market Asociations (LBMA), tj. Udruženje učesnika na londonskom tržištu investicionih plemenitih metala. U njemu su precizirana pravila proizvodnje u pogledu finoće, težine, dimenzija, izgleda i oznaka. Takođe, jasno su postavljeni postupci mjerenja, pakovanja i isporuke investicionog zlata.

 

Da li postoje sertifikati koji garantuju da je zlato čistoće 999,9?

Provjera kvaliteta zlatnih pločica i zlatnih dukata vrši se različitim uređajima i tehnikama koje su specijalno razvijene za tu namjenu. Jedan od njih je Sigma Metalytics uređaj koji mi koristimo. Dodatnu garanciju daje sertifikat u kome je navedeno da su ispunjeni LBMA standardi, koji važe za najstrože kriterijume.

Investicione pločice od 1 g do 100 g dolaze u fabričkom pakovanju. Na svakoj pločici utisnut je serijski broj koji pomaže pri identifikaciji. Pored broja naznačene su i informacije o proizvođaču, težini i čistoći.

Zlatne pločice od 250 g, 500 g i od 1 kg ne dolaze u plastičnom pakovanju, ali proizvođači Argor i Argor Heraeus uz njih daju poseban sertifikat.

Da biste bili sigurni u čistoću zlata stručnjaci savjetuju da kupujete isključivo od ovlašćenih distributera sa dobrom reputacijom!

 

Kako se formira cijena zlata i da li mogu da kupim zlato po berzanskoj cijeni?

Na cijenu zlata utiče više faktora. Pri čemu osnovu za formiranje čini berzanska cijena koja se od 17. vijeka utvrđuje na London Bullion Market-u. Ona se određuje na dnevnom nivou od strane predstavnika pet najznačajnijih banaka.

Klijenti često smatraju da cijenu investicionog zlata mogu da odrede tako što će pomožiti berzansku cijenu sa težinom, što je pogrešno. Morate znati da je berzanska cijena samo informativni pokazatelj trenda, a uz nju treba uračunati i transportne troškove, osiguranje, troškove pakovanja, špedicije, carine, takse…

 

Zašto investirati u investiciono zlato u Crnoj Gori?

Zlato predstavlja najbolju dugoročnu investiciju, jer vam omogućava da očuvate životni standard tokom perioda ekonomske, monetarne ili geopolitičke krize. To znači da povećanje stope inflacije ne dovodi do opadanja vrijednosti zlata, kao što je slučaj sa papirnim novcem. Naprotiv! U periodu inflacije raste interesovanje za kupovinu zlata, samim tim i njegova cijena.

Investiciono zlato karakteriše visoka likvidnost, te se može lako zamijeniti za bilo koju valutu u bilo kom trenutku.

Za razliku od drugih vidova ulaganja, zlato je najbolji instrument za diversifikaciju portfolija. Odnosno, ulaganjem kapitala u različite vrste imovine omogućeno je bolje upravljanje rizicima i prinosom.

 

Koliko se cijena zlata mijenjala u posljednjih deset godina?

Kao i svaka druga roba, tako i cijena zlata varira na tržištu tokom godina. Ovaj trend promjene posebno je izražen u periodima globalnih ekonomskih promjena, jer investitori traže sigurnost u stabilnoj valuti – zlatu.

Covid pandemija u 2020. i rat u Ukrajini 2022. godine doveli su do ogromnog skoka potražnje za investicionim zlatom, čak 1.000%, što je dovelo do najviše, ikada, zabilježene cijene zlata na berzi u martu 2022. i iznosila je 60.000 €/Kg.

Posmatrajući period od 2013. godine do danas, možemo da vidimo da je prosječna stopa rasta cijene zlata iznosila je 12% godišnje, tj. ukupno 96%. Uvjereni smo da se ovaj trend neće zaustaviti ni u narednom periodu.

 

Koje pločice i dukate imate u ponudi?

Naša ponuda obuhvata zlatne pločice i dukate različitih apoena.

Što se tiče zlatnih pločice dostupne su od 1g, 2g, 5g, 10g, 20g, 50g, kao i većih težina – od 100g, 250g, 500g i 1.000g. Sve pločice su proizvedene u švajcarskim livnicama Argor Heraeus SA i Argor, njemačkog konglomerata.

Investicioni dukati obuhvataju male i velike Franc Jozef dukate i dukate Bečke filharmonije Wiener Philharmoniker od 1 unce, 1/4 unce i 1/10 unce zlata.

 

Šta je najisplativije kupovati?

Na osnovu svog budžeta možete kombinovati u koje ćete pločice i dukate ulagati. Ipak, morate znati da je jedinična cijena po gramu povoljnija prilikom kupovine većih apoena. To znači da je 1g investicionog zlata u pločici od 1g skuplji nego 1g u pločici od 100g ili 250g.

Ove razlike ne treba da utiču na vašu odluku o ulaganju, jer raste cijena zlata od 12% godišnje.

 

Kako mogu da platim investiciono zlato?

Investiciono zlato u Crnoj Gori možete kupiti uplatom na osnovu predračuna u evrima online (m-bankingom i e-bankingom). Uplatu možete obaviti i na šalterima banaka i pošte. Takođe, možete platiti gotovinom u našoj kancelariji koja se nalazi u Podgorici, u ulici Rimski trg 70.

Nakon izvršene kupovine, dobićete račun sa vašim podacima, spiskom serijskih brojeva za zlatne pločice (dukati nemaju serijske brojeve) i fiskalni račun. Ukoliko ste kupili pločice većih apoena dobićete i sertifikat proizvođača, dok pločice manjih apoena dolaze u fabričkom pakovanju koje je ujedno i sertifikat o porijeklu.

 

Da li postoje ograničenja prilikom plaćanja gotovinom?

Prema Zakonu o sprječavanju „pranja novca“ i finansiranja terorizma postoji limit od 10.000 EUR za gotovinske uplate prilikom prodaje robe i pružanja usluga.

Za veće iznose uplatu možete izvršiti na naš bankovni račun.

 

Gdje mogu da čuvam pločice?

Ma koliko vaš dom bio siguran, preporučujemo da kupljene zlatne pločice i dukate čuvate u sefovima poslovnih banaka, koji garantuju najviši stepen bezbjednosti. Po sopstvenoj želji, svoje investiciono zlato možete držati i u privatnim sefovima ili po vašem mišljenju sigurnim mjestima.

Zlatne pločice i dukati su izuzetno mekani, te morate biti pažljivi da ne bi došlo do oštećenja. Ukoliko su savijeni, izgrebani ili bez originalnog pakovanja njihova vrijednost se znatno smanjuje.

 

Kome mogu da prodam svoje investiciono zlato i po kojoj cijeni?

Kompanija Insignitus Gold vrši otkup zlatnih pločica koje su kupljene kod nas, kao i u nekom od prodajnih centara vodećih livnica Argor Heraeus, Heraeus, Chafner ili Münze Österreich.

Da biste dokazali vlasništvo nad zlatom morate da dostavite na uvid dokaz o porijeklu – račun o kupovini, Ugovor o poklonu ili neki drugi dokument koji to potvrđuje.

Investiciono zlato otkupljujemo po trenutnoj otkupnoj tržišnoj cijeni. Pri čemu je razlika između prodajne i otkupne cijene, obično, do 2,5%, zavisno od težine, odnosno apoena pločice.

Jedino pločice koje se nalaze u originalnom fabričkom pakovanju, tj. one koje imaju sertifikat kojim se garantuje porijeklo i kvalitet možete prodati prema otkupnim cijenama na našem sajtu. U protivnom, prodaju se po manjoj cijeni u zlatarama po cijeni lomljenog zlata.

 

Koje druge plemenite metale imate u ponudi?

Kod nas možete kupiti na upit i srebrne pločice u apoenima od 250g i 500g i srebrni dukat Bečke filharmonije Wiener Philharmoniker od 1 unce.

S obzirom da pratimo svjetske trendove u svoju ponudu uvrstili smo i OSMIJUM. U pitanju je posljednji otkriveni metal koji pripada platinskoj grupi metala. Ujedno je i najređi plemeniti metal na svijetu. U poređenju sa zlatom, osmijuma u Zemljinoj kori ima 2.500 puta manje od zlata. Samim tim je njegova vrijednost i do 30 puta veća od zlata.

Kristalizovani osmijum je dostupan u obliku pločica i diskova, ali i u drugim formama, poput brojeva, slova, zvjezdica i raznih 2D i 3D oblika.

Osmijum ima blistaviji sjaj od dijamanta i otporniji je, te se se koristi i u izradi ekskluzivnog nakita. Više o ovom plemenitom metalu možete saznati ovdje.

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu