Investicione zlatne pločice

Investicione zlatne pločice

Investicione zlatne pločice predstavljaju vrstu investicionog zlata koje, prema definiciji, sadrži najmanje 99,5% čistog zlata.

Pored određenog stepena finoće, pločica mora da ima i određenu težinu i oblik. Najčešće je pravougaoni. Takođe, neophodno je da na njoj budu naznačeni serijski broj, kao i logo i naziv sertifikovanog proizvođača kako bi se osigurala autentičnosti. Samim tim, eliminisao rizik od falsifikovanja.

Zlatne pločice koje spadaju u investiciono zlato su izlijevane ili iskovane isključivo od strane priznatih kovnica kakva je Heraeus, koja ima tradiciju dugu više od 150 godina. Uz stalni napredak tehnologije, kvalitet Heraeus zlatnih pločica zagarantovan je LBMA (London Bullion Market Asocciations) sertifikatom. Ovaj međunarodni sertifikat potvrđuje da su ispunjena stroga pravila proizvodnje u pogledu finoće, težine, dimenzija, izgleda i oznaka.

Zlatne pločice imaju dugu istoriju

Investicione zlatne pločice razvijene su od ingota. U pitanju je komad koji je dobijen izlijevanjem rastopljenog zlata u glinene kalupe u obliku koji je pogodan za dalju preradu u nakit i druge proizvode ili za transport i skladištenje.

Korišćeni su u drevnom Rimu a prvi podaci o njihovoj upotrebi datiraju iz Tacitove priče u kojoj se navodi da je Cezelije Bas, da bi pridobio naklonost cara Nerona, tvrdio da zna gde se nalazi „ogromna zaliha zlata, ne iskovanog u obliku novčića, već u grubim ingotima, kakvi su bili u upotrebi u ranim vremenima“.

Iako je razvoj kovanja zlatnih pločica nastavljen u narednim vijekovima, istorijski podaci ne pominju veličinu ili čistoću, već samo ukupnu vrijednost što je pokazatelj da nisu bile standardizovane. Tek početkom 19. vijeka Kancelarija za poluge Banke Engleske prihvatila je prijedlog rafinerije „Browne and Brind“ da se koriste propisane mjere za pločice koje su u to vrijeme iznosile 200 unci (oko 5,6 kg) sa finoćom od 916. Upravo je ovo usaglašavanje težine i finoće predstavljalo osnovu za razvoj investicionih zlatnih pločica koje se danas koriste.

Vrste zlatnih pločica

Investicione zlatne pločice se razlikuju prema načinu proizvodnje.

Tehnika lijevanja je poznata gotovo 6.000 godina. Zasniva se na upotrebi kalupa sa utisnutim zaštitnim elementima u koje se ulijeva topljeno zlato. Karakterišu ih grube ivice i niže premije – koje su posledica brzog i jednostavnog procesa izrade.

Investicione zlatne pločice

Tehnika kovanja je znatno složenija. Kao rezultat dobijaju se zlatne pločice briljantne završne obrade, bez ikakvih mrlja sa jasnim konturama, idealnih ivica i oštrih natpisa. Kuju se u najsavremenijim rafinerijama gdje se pojedinačno registruju, potpisuju i zapečaćuju u prisustvu nezavisnih procjenitelja.

Investicione zlatne pločice se dijele i prema gramaži. Naime, zlatne pločice od 1 grama, 2 grama i 5 grama spadaju u grupu malih investicionih proizvoda. Izrađuju se tehnikom kovanja. Idealni su poklon za rođendane, Novu godinu, godišnjice.

Investicione zlatne pločice

Zlatne pločice od 10 i 20 grama predstavljaju prelazne proizvode između malih i srednjih. I one se proizvode tehnikom kovanja. Osim u investicionom portfoliju ulagača, često se koriste i kao poklon za vjenčanja ili rođenje deteta.

Investicione zlatne pločice od 50 i 100 grama se svrstavaju u srednje proizvode a dobijaju se tehnikom kovanja i lijevanja. Dok one gramaže od 150, 500 i 1.000 spadaju u kategoriju velikih investicionih proizvoda. Namijenjene su velikim ulagačima a proizvode se isključivo tehnikom lijevanja.

Prednosti kupovine zlatnih pločica

Zbog zanimljivog dizajna, ali i činjenice da su nekada predstavljali sredstvo plaćanja, zlatni dukati privlače veliku pažnju. Međutim, to nikako ne znači da investiranje u zlatne pločice ima manji značaj. Naprotiv!

S obzirom da dolaze u različitoj težini, investicione zlatne pločice pružaju veće mogućnosti. Odnosno, možete uložiti onoliko novca koliko ste tog trenutka izdvojili za investiranje bez potrebe da čekate pravi trenutak kako biste povećali budžet. Manje gramaže su posebno pogodne za početnike.

Za razliku od dukaka, pločice se sastoje od 99,99 odsto čistog zlata dok stepen finoće dukata iznosi 98,6 odsto čistog zlata. Još jedna karakteristike jeste lako određivanje vrijednosti, jer su ekvivalentna težina i čistoća upisane na samu pločicu a vrijednost je vođena spot cenama zlata na svjetskom tržištu.

Investicione zlatne pločice

Prodaja zlatnih pločica vrši se pored Srbije i na tržištu Crne Gore zahvaljujući kompaniji Insignitus GOLD. Za sve informacije i pomoć oko kupovine investicionog zlata naš tim vam stoji na raspolaganju.

 

 

 

 

 

 

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu