Investicioni dukati

Investicioni dukati

Investicioni dukati su zlatni dukati sa najvišim stepenom finoće.

Zlatni dukati imaju dugu istoriju. Korišćeni su hiljadama godina kao sredstvo plaćanja i razmjene među narodima. Prema mišljenju istoričara pojavili su se u 6. vijeku prije Nove ere, a za to je bio zaslužan kralj Lidije. Bili su napravljeni od prirodne legure zlata i srebra poznate kao elektrum, koja se sastojala od oko 45% zlata. U narednom vijeku Darije Veliki je uveo dukat od 8,4 grama sa 95,85% čistoće.

Danas, pod investicionim dukatima se smatraju svi koji su iskovani posle 1800. godine i koji su bili zakonsko sredstvo plaćanja u državi porijekla, pri čemu udio čistog zlata u njima mora biti jednak ili veći od 900 hiljaditih djelova.

Imajte u vidu da investicioni dukati nemaju numizmatičku vrijednost, tj. cijena se ne određuje na osnovu rijetkosti i stanja kao kod kolekcionarskih novčića, već se prodaju po cijeni koja nije viša od 80% vrijednosti zlata na otvorenom tržištu sadržanog u njima.

Zašto investirati u zlatne dukate?

Investicioni dukati štite od inflacije. U poređenju sa drugim investicionim opcijama na tržištu, njihova cijena je stabilna čak i tokom globalne finansijske krize. Takođe, predstavljaju dobar način da uštedite novac, jer uspijevaju da očuvaju bogatstvo kroz vjekove. To se ne može reći za valutu denominiranu na papiru.

Dukati vam daju mogućnost da kupite zlato u najčistijem mogućem obliku i u minimalnoj težini, te su laki za prenošenje. Ujedno, ne zahtijevaju održavanje da biste ostvarili najbolji povraćaj, za razliku od druge materijalne imovine. Možete ih godinama, pa i kroz generacije, čuvati u svom domu i prodati kad god poželite, jer imaju veliku stopu potražnje.

Koji su najpopularniji investicioni dukati?

Svake godine Evropska Komisija objavljuje listu zlatnih kovanica koje se tretiraju kao investicioni dukati. Među njima posebno se izdvajaju Franc Jozef dukati. Pojavili su se 1852. godine i sve do 1915. godine bili su u opticaju. Danas čine investiciono zlato koje kuje austrijska kovnica Münze Osterreich.

Investicioni dukati

Franc Jozef dukati dobili su naziv po caru Austrije, te su poznati i kao “Austrijski dukati”. Na jednoj strani nalazi se njegov lik, a na drugoj je utisnut grb Austrijskog carstva i 1915. godina. Dostupni su u 2 verzije. Manji (jednostruki) su prečnika 20 mm i težine 3,49 grama, a veći (četvorostruki) imaju prečnik 39,6 mm i težinu od 13,96 grama.

Izrađeni su od zlata visoke čistoće. Tačnije, sadrže 98,6% čistog zlata, a čistoća u karatima iznosi 24 karata. Zbog izuzetne vrijednosti veoma su cijenjeni u svijetu, te ne čudi što su čest poklon za rođenje djeteta, godišnjicu braka, vjenčanja…

Prema mišljenju mnogih, jedan od najljepših je Wiener Philharmoniker zlatni dukat. Istraživanja pokazuju da je ovo i najtraženiji investicioni dukat u Evropi i Japanu. Pojavio se 1989. godine, te spada u novije, a za njegovo postojanje zaslužan je Thomas Pesendorfer, čuveni dizajner Münze Osterreich kovnice, gdje se kuju i danas.

Investicioni dukati

S obzirom da su izrađeni u čast Bečke filharmonije, Wiener Philharmoniker dukati na jednoj strani su ukrašeni impozantnim orguljama koje se nalaze u Musikverein koncertnoj dvorani, gdje se održavaju koncerti filharmonije. Na drugoj strani prikazani su muzički instrumenti.

Pored prefinjenog dizajna, ovi dukati imaju i najvišu čistoću zlata – od 99,99%, dok je čistoća u karatima 24 karata. Na tržištu dolaze u veličinima od jedne unce zlata, polovine unce, četvrtine unce i desetine unce.

Ukoliko ste odlučili da kupite investicione dukate kontaktirajte predstavništvo kompanije Insignitus GOLD u Crnoj Gori.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu