Kako započeti investiranje u zlato?

Kako započeti investiranje u zlato

Investiranje u zlato je najbolji oblik finansijskog ulaganja.

U svom najopštijem obliku, finansijsko ulaganje se može definisati kao direktno ulaganje novca umjesto povezivanje ulaganja u neki kooperativni posao. Jedini cilj ovakvog ulaganja jeste očekivani finansijski povrat.

Međutim, na finansijskom tržištu postoje brojne mogućnosti ulaganja, te ne čudi što mnogi postavljaju pitanje: Zašto baš investirati u zlato.

Zlato je dobra investicija za one koji žele da diversifikuju svoj postojeći portfolio, ali i za početnike u ovom obliku štednje. Glavni razlog za to leži u činjenici da je cijena investicionog zlata stabilna čak i u kriznim vremenima, kada je visoka stopa inflacije. Što znači da inflacija pozitivno utiče na vrijednost zlata sa stanovišta investitora. Dok se to ne može reći za papirni novac, čija vrijednost se smanjuje sa povećanjem inflacije tako da je potrebna sve veća količina novca za kupovinu iste količine robe.

Imajući ovo u vidu možemo slobodno da kažemo da je investiranje u zlato dobar način očuvanja bogatstva, kao i obezbeđivanja prenošenja bogatstva sa jedne generacije na drugu.

S obzirom da zlato sve više privlači pažnju i ljudi koji nemaju iskustvo u ulaganju Insignitus GOLD daje vam savjete kako na najbolji način da uložite svoj novac.

Šta obuhvata investiranje u zlato?

Kupovina zlata se odvija na više nivoa, pri čemu je ulaganje u fizičko zlato najbolja opcija. Ono obuhvata zlatne poluge i zlatne dukate.

Termin zlatne pločice, odnosno poluge kako se još nazivaju, se odnosi na plemeniti metal proizveden tehnikom lijevanja ili kovanja, gdje se kao krajnji rezultat dobija karakteristični pravougaoni oblik. Da bi se smatrale pravom investicijom moraju da sadrže najmanje 99,5% čistog zlata. Što znači da morate da obratite pažnju na iznos čistog zlata koji je na njima naznačen. U protivnom, nećete moći da ih prodate na tržištu.

Kako započeti investiranje u zlato

Na pločici mora da se nalazi i serijski broj, kao i logo i naziv sertifikovanog proizvođača. Jedino na taj način možete potvrditi njihovu autentičnost i eliminisati rizik od kupovine falsifikata.

Ukoliko ste se odlučili za investiranje u zlato putem pločica neophodno je da znate da one dolaze u različitoj gramaži. Zlatne pločice od 1, 2 i 5 grama spadaju u grupu malih investicionih proizvoda. Idealne su za početnike, koji raspolažu ograničenim budžetom. Za one koji žele veće direktno ulaganje u zlato tu su zlatne pločice od 10 i 20 grama.

Vremenom, svoj portfolio možete da nadogradite pločicama od 50 i 100 grama koje čine srednje proizvode. Dok se u najvišu kategoriju svrstavaju vrste od 150, 500 i 1.000 grama koje su namijenjene za velike investicione fondove.

Prilikom kupovine zlatnih pločica morate uzeti u obzir i način čuvanja. Pločice manje gramaže možete čuvati u svom domu, a za veće stručnjaci preporučuju sef u banci, te morate predvidjeti i troškove iznajmljivanja ovog skladištenog prostora.

Investiranje u zlatne dukate

Investicioni dukati su još jedan način štednje u zlatu. Prema mišljenju mnogih oni su pogodniji vid investiranja u zlato za početnike. Naime, dukati se kuju u manjim veličinama, obično od jedne unce ili manje, te su jednostavniji za čuvanje. Takođe, možete lakše pratiti njihove cijene, jer su dostupne u globalnim finansijskim publikacijama, dok Evropska Komisija svake godine objavljuje listu zlatnih kovanica koje se tretiraju kao investicioni dukati.

Kako započeti investiranje u zlato

Baš kao pri ulaganju u zlatne pločiče, pri kupovini dukata morate voditi računa da sadrže minimalni iznos udjela čistog zlata i da su proizvedeni od renomiranih kovnica. Neophodno je da imaju i naznačene karakteristične oznake.

Ukoliko ste odlučili da započnete investiranje u zlato kompanija Insignitus GOLD sa svojim predstavništvom u Crnoj Gori može vam u tome pomoći.

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu