Investiranje u osmijum

Investiranje u osmijum

Investiranje u osmijum je posljednjih nekoliko godina steklo veliku zainteresovanost ulagača širom svijeta.

U pitanju je sjajan, plavo-bijeli i tvrdi metal koji pripada platinskoj grupi metala. Kao element se nalazi u tragovima legura, uglavnom u rudama platine. Upravo je iz platine i dobijen prvi put, zahvaljujući Smithsonu Tenantu. Ovaj britanski hemičar 1804. godine je rastvorio platinu u carskoj vodi, tj. u mješavini hlorovodonične i azotne kiseline. Rezultat eksperimenta bio je metalni prah.

Naziv potiče od grčke riječi „osmē“, što znači „miris, smrad“. Samo ime ukazuje na ovu karakateristiku, jer osmijum ima specifični miris koji podsjeća na hlor.

Koje su prednosti investiranja u osmijum otkriva vam Insignitus GOLD.

Investiranje u osmijum znači ulaganje u najrjeđi metal

Osmijum je najrjeđi plemeniti metal na svijetu. Dobija se preradom platine kristalizacijom u posebnoj laboratoriji i pod posebnim pritiskom i temperaturom od 3.600 stepeni Celzijusovih. Pri čemu se samo oko 30 grama osmijuma nalazi na svakih 10.000 tona iskopane rude platine.

Investiranje u osmijum

U poređenju sa zlatom, osmijuma u Zemljinoj kori ima 2.500 puta manje od zlata. Samim tim je njegova vrijednost i do 30 veća od zlata. Njegov zadivljujući sjaj i neuporediva svojstva doprinijeli su sve većoj potražnji. Dok izuzetno visoka gustina omogućava da se visoka novčana vrijednost skladišti u maloj količini. Na taj način je olakšan transport, čuvanje, pa i nasljeđivanje ili prodaja.

S obzirom da je ograničen resurs, mnogi stručnjaci vide velike mogućnosti u investiranje u osmijum. Predviđaju da će u jednom trenutku proizvodnja platine opasti, što će dovesti do još bržeg rasta cijene ovog plemenitog metala. Mada i sada istraživanja pokazuju konstantno rastući trend cijene. Od kada je 2014. godine započela prodaja investitori već uživaju prinos od preko 160 odsto.

Investiranje u osmijum je bezbjedno

Osmijum, baš kao i investiciono zlato, tj. investicioni dukati i investicione zlatne pločice, ne gubi vrijednost zbog nesolventnosti banke ili preduzeća. Ulaganjem u njega, zapravo, izbjegavate opšti rizik, jer ekonomska kriza i inflacija neće dovesti do pada cijene osmijuma, te bi potencijalno mogao spasiti investitora od velikih gubitaka pri ulaganju u različitu imovinu.

Prednost se ogleda i u činjenici da kupovinu osmijuma prati visok stepen bezbjednosti. Naime, Osmium Institute sertifikuje svaki komad, dodjeljujući mu jedinstveni „Osmium Identification Code“, a podaci se registruju u Osmium World Database.

Dodatnu bezbjednost pruža jedinstvena kristalna struktura, koja je uporediva sa biološkim otiskom prsta. Što znači da ga je nemoguće falsifikovati. Štaviše, najveća gustina ovog elementa ne dozvoljava da se u njega ugradi jednako težak i relativno bezvrijedan materijal, kao što se često radi sa bakrom ili volframom u zlatu.

Dugoročno investiranje u osmijum

I dok investiranje u zlato ima dugu tradiciju, ulaganje u osmijum se tek razvija. Zbog toga se on često naziva „metalom sljedeće generacije“.

Investiranje u osmijum

Kratkoročno, osmijum nije tako lako ponovo prodati, jer se sekundarno tržište tek gradi i mnogi ljudi još uvek nisu upoznati sa njim. Ipak, tu je svijet juveliristva. U njemu se sve više koristi osmijum. Vjerovali ili ne, osmijum ima blistaviji sjaj od dijamanta i otporniji je na ogrebotine i kiseline u odnosu na druge plemenite metale.

S obzirom da se vrijednost konstantno povećava, dugoročno investiranje u osmijum može vam donijeti odličnu zaradu kada odlučite da ga prodate.

Ukoliko ste odlučili da svoj kapital uložite u ovaj plemeniti metal, kontaktirajte kompaniju Insignitus GOLD, koja je specijalizovana za prodaju osmijuma u Crnoj Gori.

U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor investicionog zlata u Crnoj Gori kao što su zlatne poluge, zlatnici i drugi plemeniti metali. Posjetite nas u Podgorici, Rimski trg 70 i kupite investiciono zlato po cijenama koje su na svjetskom tržištu.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu