Investiranje u zlato – kako izbjeći početničke greške

Investiranje u zlato

Investiranje u zlato je najbolji način da zaštitite svoju finansijsku budućnost.

Zlato je vjekovima cijenjeno zbog svoje vrijednosti, bogate istorije, pa i rijetkosti. Procjenjuje se da kada bi se svo zlato na svijetu formiralo u kocku njene ivice bi iznosile samo 27 metara.

Ipak, bitan razlog zbog kog treba investirati u zlato leži u činjenici da njegova cijena ne opada u kriznim vremenim, posebno u periodu visoke inflacije. Ujedno, djeluje kao diversifikator i sredstvo za ublažavanje gubitaka. Dok visoka likvidnost čini zlato najkonvertabilnijom svjetskom valutom.

Imajući u vidu da mnogi koji žele da ulože u zlato nemaju iskustva u tome, Insignitus GOLD vam skreće pažnju na najčešće početničke greške.

Ne razumijete šta kupujete

Investiciono zlato predstavlja zlato najvišeg stepena finoće, gdje udio čistog zlata iznosi 99,5 odsto. Ono obuhvata investicione dukate i investicione zlatne pločice.

Pored određenog stepena finoće, mora imati i odgovarajuću težinu, pa i oblik. Za dukate to je okrugli oblik, a pločice najčešće dolaze u pravougaonom obliku. Svaki komad ovog zlata ima svoje specifične oznake, kao i serijski broj kojim je obezbijeđena autentičnost.

Investiciono zlato mogu da liju i kuju isključivo renomirane kovnice koje ispunjavaju stroge kriterijume. Da su zadovoljena sva pravila proizvodnje u pogledu finoće, težine, dimenzija, izgleda i oznaka potrvđuje se i međunarodnim sertifikatom.

Jedino investiranje u zlato koje ima sve navedene karakteristike je sigurno.

Ulaganje u rudnike zlata umjesto u zlatne dukate i pločice

Za razliku od kupovine fizičkog zlata koje predstavlja direktno ulaganje u zlato, kupovina akcija kompanije koja stvarno proizvodi zlato spada u indirektno investiranje.

Investiranje u zlato

Iako u početku ova vrsta ulaganja djeluje kao dobra ideja, jer su troškovi fiksni, zapravo je strategija veoma rizična. Razlog za to leži u činjenici da su rudnici zlata podložniji promjenama na tržištu nego zlatni dukati i pločice. Samim tim i prihodi od njih fluktuiraju sa cijenom zlata.

Investiranje u zlato samo kada cijena raste

Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi prave kada kupuju zlato je da plaćaju previše za njega. Zapamtite, bez obzira što je uvijek najbolje vrijeme za kupovinu zlata, jer ono ima tendenciju stabilne vrijednosti, postoje izvesna pravila u pogledu tajminga.

Da biste dobili najpovoljniju cijenu neophodno je da pratite stanje na tržištu, kao i kretanje zlata u ranijim godinama. Istraživanja pokazuju da je cijena zlata najniža na početku godine. Zatim raste sve do ljeta, kada u junu i julu opada. Nakon ovih mjeseci slijedi ponovni rast na jesen.

Kupujete od neprovjerenih izvora

Jedna od najvećih grešaka kada je u pitanju investiranje u zlato jeste saradnja sa neprovjerenim prodavcem. Zato prije nego što nekom dileru zlata date svoje povjerenje izdvojite vrijeme da obavite online provjeru. U tome vam mogu pomoći brojni portali sa ovom temom, koji često objavljuju upozorenja o prevarantima, tako da možete izbjeći te kompanije i dilere. Takođe, značajne informacije o poslovanju prodavaca možete dobiti iz komentara drugih ulagača na forumu na internetu, pa i sa samih sajtova prodavaca.

Investiranje u zlato

Ukoliko ste odlučili da kupite investiciono zlato u Crnoj Gori Insignitus GOLD d.o.o. vam u tome može pomoći.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu