Investiciono zlato kao poklon

Investiciono zlato

Investiciono zlato, prema definiciji, predstavlja fizičko zlato najvišeg stepena finoće. To znači da u njemu udio čistog zlata iznosi najmanje 99,5 odsto.

Iako mnogi pod investiranjem u zlato smatraju i kupovinu zlatnog nakita i numizmatičkih zlatnika, jedino investiciono zlatno predstavlja diversifikaciono sredstvo koje pomaže očuvanju bogatstva. Čine ga investicione zlatne pločice i investicioni dukati koji su proizvedeni po svjetskim tehnološkim standardima u pogledu finoće, težine, dimenzija, izgleda i oznaka.

Svaki komad ovog zlata ima Good Delivery sertifikat koji je propisala London Bullion Market Asociations (LBMA). Pored karakteristika u njemu su navedena i pravila proizvodnje i postupci mjerenja, pakovanja i isporuke.

Zlato ima dugu tradiciju poklanjanja

Od davnina zlato je bilo plemeniti metal izuzetne vrijednosti. Stari Rimljani su još u 5. milenijumu prije Nove ere ne samo nosili zlatni nakit, već i poklanjali razne predmete od zlata. Slični istorijski podaci datiraju iz istorije Sumera oko 3.000 godina prije Nove ere.

Zlato kao poklon se pominje i u Bibliji. Naime, nakon Hristovog rođenja 3 mudraca su donijela darove – tamjan, smirnu, tj. mirisnu smolu i zlato. Na taj način je simbolizovano da njegovo kraljevstvo „neće biti uništeno“.

Čak se i tradicija kačenja božićnih čarapa vezuje za poklanjanje zlata i Svetog Nikolu. Prema predanju ovaj hrišćanski episkop je tajno ostavljao zlatnike onima kojima su bili potrebni. Jedne noći dao je trima siromašnim sestrama zlatnike tako što ih je bacio niz odžak. Jedan novčić je ušao u par cipela, dok je drugi pao u čarape koje su se sušile pored vatre.

Investiciono zlato

U mnogim kulturama, zlato je poklanjano i za vjenčanje nevesti. Razlog za leži u činjenici da u prošlosti žene nisu mogle da učestvuju u poslu, te su im bila ograničena primanja. Da bi imale izvesni vid bogatstva, porodice su od malih nogu pripremale zlato za dan udaje svoje kćerke.

Investiciono zlato kao poklon za velike događaje

Iako su ovi običaji odavno nestali, investiciono zlato i danas predstavljaju značajan poklon, zahvaljujući stabilnoj cijeni, čak i tokom ekonomske krize.

Investiciono zlato

Zlatne pločice dolaze u različitim težinama – počev od jednog grama, pa do preko jednog kilograma, tako da vrlo lako možete pronaći poklon koji odgovara namjeni i vašim finansijskim mogućnostima. Dok se investicioni dukati izdvajaju aktraktivnim dizajnom, koji prati priča o proizvodnji, te ne čudi što su čest poklon.

Najčešće se investiciono zlato kao poklon vezuje za važne događaje, poput rođenja djeteta, proslave punoljetstva i vjenčanja. Poklanjanjem mlađim osobama učite ih da razvijaju osjećaj za vrjednovanje imovine i štednju, a parovima darujete originalni simbol ljubavi, bogatstva i prosperiteta.

Investiciono zlato kao poklon u modernom dobu

Nije rijedak slučaj da se investiciono zlato poklanja bez ikakvog povoda. Uobičajeno je da porodice vremenom prenose bogatstvo na svoje potomke dajući im kao poklon zlatne pločice i dukate. Na taj način ne samo da je očuvano porodično nasljeđe, već je izbjegnut i porez, jer investiciono zlato ne podliježe porezu na dodatnu vrijednost. Dok visok stepen likvidnosti osigurava laku zamjenu za gotovinu kada odlučite da ga prodate.

Investiciono zlato

Ukoliko želite da investirate u zlato u Crnoj Gori Insignitus GOLD vam može u tome pomoći.

 

 

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu