Zašto investirati u zlato u Crnoj Gori

prodaja zlata crna gora

Zašto investirati u zlato u Crnoj Gori? Pitanje koje sve više srećemo u stručnim krugovima, medijima, ali i u svakodnevnom razgovoru.

Zlato je poštovano širom svijeta zbog svoje vrijednosti i bogate istorije, koja je hiljadama godina utkana u kulture. Novčići koji sadrže zlato pojavili su se oko 650. godine prije Nove ere, a prvi čisti zlatni novac iskovan je za vrijeme kralja Kreza od Lidije, oko 100 godina kasnije.

Tek krajem 19. vijeka zlato je dobilo svoju vrijednost u finansijama, zahvaljujući razvoju Zlatnog standarda. Ovaj monetarni sistem je podrazumijevao da novac u opticaju ima fiksno pokriće u zlatu. Odnosno, svaka valuta bila je vezana za američki dolar, a on za zlato, tako da su zemlje koje su imale devizne rezerve u dolarima, mogle u svakom trenutku da ih zamijene za zlato.

Iako je Zlatni standard ukinut 1971. godine, interesovanje za investiciono zlato je nastavilo da raste, te danas ono predstavlja vodeći trend ulaganja u svijetu.

investiciono zlato crna gora prodaja

Razlozi zašto investirati u zlato u Crnoj Gori su brojni, a Insignitus GOLD vam otkriva najvažnije.

Investiciono zlato ima stabilnu vrijednost

Cilj svakog ulaganja jeste da se novac posle određenog vremena vrati u uvećanom iznosu. Međutim, investiranje u zlato ne predstavlja samo obezbjeđivanje zarade, već i zaštitu od nepovoljnih ekonomskih kretanja.

Za razliku od papirnih novčanica na zlato ne utiču direktno odluke o kamatnim stopama, niti ga inflacija može obezvrijediti. Zlato je retka imovina koja je zadržala svoju vrednost tokom vremena, sa tendencijom porasta. To potvrđuju i statistički podaci. Naime, cijena unce zlata izražena u američkim dolarima od 1971. godine do 2021. godina porasla je čak 44 puta. Što znači da ulaganje donosi sigurnu zaradu.

Imajući ovo u vidu ne čudi što se mnogi odlučuju za kupovinu zlatnih pločica ili investicionih dukata kako bi očuvali vrijednost imovine. Posebno danas, kada se svijet još uvek bori sa korona virusom, ali i velikim geopolitičkim previranjima.

Zašto investirati u zlato u Crnoj Gori? Zato što zadržava svoju vrijednost i u vrijeme deflacije

Deflacija se definiše kao period u kome cijene opadaju, poslovna aktivnost se usporava i privreda opterećuje prekomjernim dugom. Posljedice ovakvog stanja jesu pad vrijednosti nekretnina i hartija od vrijednosti, dok vrijednost zlata nastavlja da raste, a u najgorem slučaju ostaje nepromijenjena.

Najbolji dokaz da je investiciono zlato zaštićeno od deflacije jeste Velika ekonomska kriza 30-ih godina koja je imala deflatorni karakter. Iako je tada došlo do velikih lomova na berzi, relativna kupovna moć zlata je porasla.

Investiciono zlato možete lako prodati

Visoka likvidnost je još jedan razlog zašto investirati u zlato u Crnoj Gori. Zapravo, investiciono zlato je najlikvidnije sredstvo koje postoji na tržištu. S obzirom da ga možete lako zamijeniti za papirni novac mnogi ističu da je ono najkonvertabilnija svjetska valuta.

Bez obzira kakvo je ekonomsko stanje na globalnom tržištu potražnja za zlatom ne opada. Samim tim ćete u svakom trenutku dobiti dobru prodajnu cijenu. Pri čemu ne morate da vodite računa na novčani kurs, jer je vrijednost zlata stabilna.

Ukoliko ste odlučili da investirate u zlato u Crnoj Gori Insignitus GOLD vam može pomoći u tome.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu