10 razloga za ulaganje u zlato

Ulaganje u zlato

Ulaganje u zlato od davnina privlači pažnju.

Kao jedan od dragocjenih plemenitih metala, zlato ima bogatu istoriju. Zbog njega su se vodile borbe, osvajala kraljevstva, pa i pokazivala raskoš i bogatsvo porodice, te je opravdano smatrano statusnim simbolom. Dok u modernom dobu ne čini samo luksuzni aksesoar, već i značajan vid ulaganja.

Međutim, na finansijskom tržištu postoje brojna sredstva u koja možete investirati, te je sasvim opravdano da se investitor zapita da li je određena imovina dobra investicija ili ne. To posebno važi za zlato, jer je inertan metal i ne donosi nikakvu kamatu.

Da bismo otklonili svaku sumnju dajemo vam 10 razloga zašto je ulaganje u zlato isplativo.

Zlato je novac

Iako se danas zlato ne koristi kao valuta i dalje ima ulogu novca. Zapravo, njegova uloga novca čini ga superiornijim od bilo koje papirne valute. Ovu činjenicu dokazuje i podatak da je zlato novac duže od bilo koje valute u istoriji.

Ulaganje u zlato

Prema istorijskim navodima ono se koristi više od 3.000 godina za očuvanje vrijednosti, dok se britanska funta, koja se smatra najstarijim papirnim novcem, koristi znatno manje – oko 1.200 godina.

Ulaganjem u zlato nećete bankrotirati

Zlato je jedino finansijsko sredstvo koje nije istovremeno obaveza nekog drugog entiteta. Za ispunjenje ugovorne obaveze nije potreban posrednik ili druga strana.

Za razliku od drugih investicionih sredstava ono ne gubi vrijednost. Samim tim njegova cijena nikada neće pasti na nulu.

Na osnovu stanja na tržištu plemenitih metala posljednjih decenija jasno se vidi da cijena zlata pokazuje konstantni rastući trend, bez obzira na druge ekonomske elemente. Imajući ovo u vidu možemo da kažemo da dugoročno gledano ulaganje u zlato treba da čini važan dio investicionog portfolija.

Zaštita od inflacije

Jedan od glavnih razloga zašto je ulaganje u zlato dobra opcija jeste zaštita u kriznim vremenima. Naime, vrijednost zlata ne opada sa porastom stope inflacije, što je slučaj sa drugom vrstom imovine.

Dugoročno, skoro sve glavne valute su depresirale u odnosu na zlato u nekom periodu. Nasuprot njima cijena zlata i inflacija se kreću u istom pravcu. Primjer za to jeste i trenutna situacija u svijetu, koja pokazuje da se cijena zlata udvostručila u posljednjih 5 godina, a učetvorostručila u posljednjoj deceniji.

Zlato je materijalna imovina

Zlato je jedno od rijetkih dobara koje je opipljivo. Zbog toga stvara percepciju sigurnosti kod investitora.

Kupovina zlatnih pločica i zlatnih dukata je mnogo lakša u poređenju sa kupovinom drugih materijalnih dobara. Čak u odnosu na digitalno zlato postoje prednosti, jer ne zahtijeva nikakvu tehnologiju, niti otvaranje naloga na mreži. Takođe, ne postoji rizik od hakovanja i drugih zloupotreba.

Zlato je najlikvidnija imovina

Potražnja za zlatom u svakom trenutku veća je od ponude na tržištu, te ga možete zamijeniti za bilo koju drugu valutu. Pri čemu ne morate da vodite računa na novčani kurs, jer je vrijednost zlata stabilna.

Proces prodaje je mnogo brži nego kod druge imovine, kao što su kolekcionska, umjetnička djela, čija je baza kupaca znatno manja, a u pojedinim slučajevima potrebno je uračunati i proviziju.

 Zlato ne zahtijeva nikakvo specijalizovano znanje

Možete li uočiti pravi dijamant? Možete li pogledati dvije slike i reći koja je lažna? Možete li sami izabrati akcije ili investirati u druge finansijske hartije od vrijednosti? Za ovakva ulaganja morate biti vrhunski ekspert ili potražiti pomoć stručnjaka.

Investiranje u zlato ne zahtijeva ništa od toga. Za razliku od akcija, obveznica, kriptovaluta, nekretnina i niza drugih investicija, za investiciono zlato nisu potrebne vještine, znanje, pa ni priprema. Sve što treba da uradite jeste da odredite budžet i izaberete zlatne pločice ili investicione dukate.

Diversifikacija portfolija

S obzirom da ima nisku do negativnu korelaciju sa svim drugim glavnim klasama imovine stručnjaci ističu da je zlato veoma efikasan diverzifikator portfolija. Ono štiti od volatilnosti, jer faktori, kako na makro-ekonomskim tako i na mikro-ekonomskim frontovima koji utiču na prinose većine klasa imovine, ne utiču značajno na cijenu zlata.

Zlato je oslobođeno poreza na dodatu vrednost

Još jedna pogodnosti pri ulaganju u zlato jeste poreska olakšica. Odnosno, pri kupovini zlata ne plaćate PDV kao što je slučaj kada odlučite da kupite nekretninu ili neku drugu vrijednu imovinu.

Nema potrebe za održavanjem

U održavanje nekretnina konstantno morate da ulažete kako bi očuvale svoju vrijednost i dobro stanje. Ove troškove imaćete i ako posjedujete umjetnička djela. Dok sa zlatom to nije slučaj, jer ono ne zahtijeva nikakvo održavanje. Možete ga čuvati godinama bez straha da će promijeniti izgled, karakteristike i perfomanse.

Zlato čuva vaš životni standard

Jedan od glavnih razloga zašto ulagati u investiciono zlato jeste zaštita životnog standarda tokom perioda ekonomske, monetarne ili geopolitičke krize. U zavisnosti od prirode krize, zlato može preći iz odbrambenog alata štednje do ofanzivne mašine za profit. Ujedno, predstavlja dobru opciju za prenos kapitala na naredne generacije.

Ukoliko ste odlučili da kupite investiciono zlato u Crnoj Gori Insignitus GOLD d.o.o. vam u tome može pomoći.

 

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu