Koji je najbolji način za čuvanje investicionog zlata?

Čuvanje investicionog zlata

Čuvanje investicionog zlata je jedna od važnih stvari investitora.

Ulaganje u zlato je veoma mudra odluka. Iz godine u godinu, ovaj plemeniti metal pokazuje svoju finansijsku stabilnost, bez obzira na stanje globalne ekonomije i politike. U odnosu na druge imovine ima konstantnu potražnju. Samim tim i najviši nivo likvidnosti.

Međutim, pored odluke da li ćete kupiti zlatne pločice ili dukate, morate da razmislite gdje i kako ćete čuvati svoju investiciju. S obzirom da je odabir odgovarajuće metode skladištenja od vitalnog značaja za garantovanje sigurnosti, INSIGNITUS GOLD DOO vam otkriva 3 najčešća načina čuvanja zlata.

Čuvanje investicionog zlata kod kuće

Mnogi investitori vole da svoje zlato drže kod kuće. Ukoliko ste i vi jedan od njih, morate uzeti u obzir stepen zaštite. Odnosno, morate biti sigurni da je vaša investicija uskladištena u pravom okruženju, daleko od vlage i drugih korozivnih sredstava. Zbog toga nikako nije preporučljivo da investiciono zlato čuvate na sakrivenim mjestima u kući, poput udubljenja na knjigama, u dušeku ili jastuku. Čak ni miješanje sa manje vrijednim predmetima i odlaganje na tavanu ili u podrumu nije dobro rješenje, jer može doći do oštećenja zlatnih pločica i dukata, koja će umanjiti njihovu vrijednost.

Čuvanje investicionog zlata

Imajući ovo u vidu, stručnjaci savjetuju da je sef u kući jedina dobra opcija za čuvanje investicionog zlata. Ne samo da su sefovi dizajnirani tako da štite vašu vrijednu imovinu od negativnog uticaja spoljašnjih faktora, već i od provalnika. Sefovi se ugrađuju na skrivenim lokacijama u kući te lopovima treba vremena da ih pronađu. Čak i ako otkriju gdje se nalazi, sistemu zaključavanja je teško pristupiti.

Dodatna prednost ovog vida skladištenja jeste da vam je vaše investiciono zlato uvijek pri ruci te ga u svakom trenutku možete pogledati, odnijeti na procjenu ili prodati. Takođe, ne morate da se oslanjate na treća lica, bilo da je to banka ili privatna kompanija za upravljanje plemenitim metalima, ali morate uračunati troškove osiguranja kako biste zaštitili sef i stvari u njemu u slučaju požara, poplava i drugih šteta u domu.

Zakup sefa u banci

Banke se smatraju najsigurnim mjestom za čuvanje investicionog zlata te ne čudi što se investitori često odlučuju da iznajme sef. Ova usluga je relativno povoljna, a zavisno od količine predmeta koji u njemu želite da skladištite, na raspolaganju su vam sefovi različitih dimenzija.

Iako ovaj metod donosi visok nivo bezbijednosti od krađe, oštećenja ili gubitka postoje izvjesni nedostaci. Prije svega u pogledu ograničenja pristupa. Svom sefu možete pristupiti jedino u toku radnog vremena banke, te ukoliko vam se stvore povoljni uslovi za hitnu prodaju zlata, a banka je već zatvorena, možda ćete izgubiti dobru priliku.

Još jedna ograničavajuća okolnost jeste osiguranje. Banke ne osiguravaju plemenite metale koji se čuvaju u njihovim prostorijama. Odgovornost pada na vlasnika sefa, baš kao i u slučaju da zlato čuvate u kućnom sefu.

Čuvanje investicionog zlata u specijalnom trezoru

Trezori nude zaštitu zlata na višem nivou. To uključuje 24 časovno obezbijeđenje i čuvanje u okruženju sa kontrolisanom klimom koje štiti od bilo kakve štete izazvane toplotom. Još jedna prednost je činjenica da trezori osiguravaju imovinu koju drže. Ova usluga je idealna za klijente koji žele ne samo fizičku zaštitu svojih dragocjenosti, već i da izbjegnu dodatne troškove ličnog osiguranja imovine.

Čuvanje investicionog zlata

Ipak, morate znati da je pristup ograničen na radno vrijeme trezora.

Ukoliko ste odlučili da kupite investiciono zlato u Crnoj Gori INSIGNITUS GOLD DOO vam u tome može pomoći.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu