Koliko zlata treba da imate u svom portfoliju?

Koliko zlata treba da imate u svom portfoliju

Koliko zlata treba da imate u svom portfoliju? Pitanje koje postavljaju mnogi kada odluče da ulože u zlato.

Zlato donosi poseban element u ulaganju, koji ga čini drugačijim od svih drugih metala. Razlog za to leži u činjenici da ima nisku korelaciju sa većinom drugih klasa imovine. Obično, kada se privreda suoči sa padom i stopa inflacije raste, kupovna moć novca se smanjuje. Kao rezultat toga, vrijednost zlata počinje da raste. Dakle, investiranje u zlato djeluje kao dobra zaštita od volatilnosti valute i inflacije, pošto rastuće stope inflacije obično rezultiraju povećanjem cijena zlata.

Kupovina zlata, takođe, je odličan način da diverzifikujete svoj portfolio, jer pad tržišta akcija obično ne podrazumijeva pad cijene zlata. Ukoliko dodate tome jednostavnost razumijevanja ulaganja biće vam jasno zašto sve više raste broj onih koji žele da investiraju upravo u ovaj plemeniti metal. Zbog toga se mnogi stručnjaci, mediji pa i obični građani bave temom „koliko zlata treba da imate u svom portfoliju“.

Postavite svoje ciljeve

Iako mnogi stručnjaci vjeruju da investitori treba svoj investicioni portfolio da ograniče na oko 10-15% kada je u pitanju ulaganje u zlato, postoji mnogo faktora koje treba razmotriti prije donošenja odluke.

Da biste odredili koliko zlata treba da imate u svom portfoliju morate, najprije, da postavite finansijske ciljeve koje želite da postignete. Dakle, potrebno je da napravite finansijski plan koji uzima u obzir vaše mogućnosti ulaganja, toleranciju na rizik i trenutni sastav portfolija.

Koliko zlata treba da imate u svom portfoliju

Veoma je važno da odredite da li želite da vaše ulaganje u zlato bude kratkoročno ili dugoročno. Neophodno je i da jasno sagledate svoje troškove kako biste izbjegli preopterećenje budžeta.

S obzirom da je donošenje odluke o ulaganju individualnog karaktera, Insignitus GOLD vam otkriva 3 strategije koje investitori koriste da bi odredili količinu zlata u svom portfoliju.

Pristup alokacije od 5-10%

Ako spadate u investitore koji su relativno sigurni u ekonomski rast zemlje, ali želite da imate određenu količinu osiguranja od nepredviđenih događaja koji prouzrokuju pad, onda možete izdvojiti između 5 i 10% svog portfolija za ulaganja u investiciono zlato.

 Pristup alokacije od 15-25%

Većina investitora je pomalo skeptična u pogledu ekonomskih izgleda zemlje. Ovakav stav je opravdan istorijskim podacima koji nam pokazuju kakve posljedice mogu nastati usled pada berze i visokih stopa inflacije.

Ukoliko pripadate ovoj kategoriji investitora i smatrate da ulaganje u trenutnu ekonomiju ima umjeren do visok rizik, onda biste možda željeli da dodijelite nešto veći dio svog portfolija zlatu. Prema mišljenju mnogih investitora odgovor na pitanje koliko zlata treba da imate u svom portfoliju u tom slučaju iznosi 15-25%.

Pristup alokacije od 30-50%

Ako je trenutna ekonomska situacija na globalnom nivou loša, pri čemu ne postoje naznake da će u skorije vrijeme izaći iz krize, sigurno ćete željeti da vaš portfolio ima veću stabilnost kako biste osigurali očuvanje kapitala.

U ovakvim slučajevima pojedini investitori odlučuju da se udio zlata u portfoliju kreće od 30 do 50%. Bez obzira što takva odluka može pomoći tokom pada tržišta, morate imati u vidu da je neophodno da svake godine preraspoređujete svoje investicije u zlato i uzimate profit. Zapamtite, portfolio sa visokom alokacijom zlata je promjenljiv kao i portfolio svih akcija.

Koliko zlata treba da imate u svom portfoliju

Ukoliko ste odlučili da kupite investiciono zlato u Crnoj Gori obratite se stručnom timu kompanije Insignitus GOLD.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu