Papirno ili fizičko zlato – Šta izabrati?

Papirno ili fizičko zlato

Papirno ili fizičko zlato? Pitanje koje postavljaju mnogi kada odluče da investiraju u zlato.

Zlato od davnina predstavlja vrijednu imovinu, te ne čudi što je decenijama jedna od najtraženijih opcija ulaganja. Međutim, vrsta zlata u koje ulažete može uticati na vaše rizike, povrate, naknade, opcije skladištenja i još mnogo toga. Razumijevanje karakteristika svake vrste zlata, kao i njihovih razlika u mnogome može da vam pomogne u diverzifikaciji svog portfolija.

S obzirom da se ne može poreći činjenica da je sada najbolje vrijeme za kupovinu zlata, Insignitus GOLD vam otkriva da li je bolje da imate papirno ili fizičko zlato?

Šta je papirno, a šta fizičko zlato?

Prije nego što donosete odluku da li želite da uložite u papirno ili fizičko zlato morate znati šta ona obuhvataju.

Papirno zlato, kao što naziv kaže, je komad papira koji je derivat fizičkog zlata. U pitanju je imovina dizajnirana da odražava tržišnu spot cijenu zlata iako zapravo nije zlato.

Papirno ili fizičko zlato

Ideja o papirnom zlatu datira iz 1870. godine, kada su Sjedinjene Države i druge nacije usvojile politiku Zlatnog standarda. Monetarni sistem je uskladio papirni novac sa fiksnom količinom zlata. Kao rezultat toga pojavili su se Zlatni sertifikati koje je izdavala vlada SAD do sredine 30-ih. To su bile bukvalno akcije u zlatu koje su držale banke Federalnih rezervi SAD. Većina njih je uništena kada su SAD ukinule Zlatni standard 1971. godine.

Ubrzo su u opticaj stigli fjučersi, kojima se trguje na tržištu derivata. Oni čine ugovore o kupovini ili prodaji zlata na dogovoreni datum po ugovorenoj cijeni.

Zlatne akcije, takođe, spadaju u papirni novac. Odnose se na ulaganje u akcije rudnika zlata. Troškovi su uglavnom fiksni, ali prihodi fluktuiraju sa cijenom zlata.

ETF fondovi su najrasprostranjeniji vid papirnog novca danas. Pojavili su se početkom 21. vijeka i omogućavaju da posjedujete zlato bez upravljanja fizičkom imovinom. U suštini, investicija funkcioniše slično kao i kod akcija, tako da trgujete po cijeni koja odgovara trenutnoj vrijednosti zlata.

Za razliku od papirnog, fizičko zlato je plemeniti metal koji je oblikovan u određene predmete. Morate imati u vidu da jedino investiciono zlato predstavlja vid ulaganja. Čine ga investicioni dukati i investicione zlatne pločice, sa minimalnim udjelom čistog zlata od 99,5%. Proizvode se isključivo od strane ovlašćenih livnica uz strogo poštovanje standarda, te svaki komad ima tačnu težinu, finoću, utisnut naziv proizvođača i jedinstveni identifikacioni broj. Ove karakteristike potvrđene su i Good Delivery sertifikatom koji posjeduje svaki komad investicionog zlata.

Da li uložiti u papirno ili fizičko zlato?

Papirno zlato mnogima djeluje kao privlačna opcija, ali pokazuje velike nedostatke. Prije svega, ulaganje u njega nosi veliki rizik. Kod ETF fonda zlato drži povjerenik i na njega se morate osloniti da biste dobro uložili. Međutim, on nije odgovoran za bilo kakav gubitak, krađu, štetu ili prevaru.

Ako investirate u rudarsku kompaniju, vaša sredstva zavise od uspjeha poslovanja, a ne od vrijednosti samog zlata. Ove akcije su često direktno pod uticajem kretanja na berzi, a ne na tržištu plemenitih metala. Samim tim se na njih negativno odražava stanje ekonomske krize.

Papirno ili fizičko zlato

Sa druge strane, investiciono zlato ne gubi svoju vrijednost u kriznim vremenima, što se najbolje vidi u inflaciji. Cijena zlata i stopa inflacije kreću se u istom smjeru, tj. cijena raste sa stopom inflacije. U krajnoj mjeri zlato može zadržati istu vrijednost kao na početku. Zbog toga je investiciono zlato najbolje sredstvo očuvanja kapitala.

S obzirom da je fizički proizvod predstavlja opipljivo bogatstvo, te tačno znate koju količinu posjedujete i u kojoj vrijednosti.

Kada razmatrate da li treba da uložite u papirno ili fizičko zlato morate uzeti u obzir i dodatne naknade. Odnos troškova je godišnja naknada koju morate platiti svojim ETF fondovima za troškove upravljanja. Možda ćete morati da platite i proviziju kada prodajete ili kupujete ETF-ove. Ovi dodatni troškovi ne postoje pri investiranju u zlatne poluge i dukate.

Ukoliko ste odlučili da kupite investiciono zlato u Crnoj Gori Insignitus GOLD d.o.o. vam u tome može pomoći.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu