Zanimljive činjenice o zlatu koje sigurno niste znali

Činjenice o zlatu

Činjenice o zlatu, zaista, su fascinantne.

Zlato je od davnina predstavljalo plemeniti metal od izuzetnog značaja. Koristili su ga stari narodi za izradu nakita, ukrasnih predmeta, djelova oružja, pa i za pogrebnu opremu, o čemu najbolje svjedoče posmrtne maske faraona. Zbog svoje vrijednosti služilo je i kao sredstvo plaćanja.

Zahvaljujući zlatu postavljena je osnova za savremeni monetarni sistem. Naime, u 19. vijeku države su usvojile Zlatni standard koji je podrazumijevao obavezno fiksno pokriće novca u opticaju zlatom. Iako je Zlatni standard ukinut 1971. godine ovaj plameniti metal je zadržao svoju ulogu u finansijskom svijetu, te ne čudi što je investiranje u zlato jedna od najčešćih opcija ulaganja kapitala.

Međutim, postoje brojne činjenice o zlatu koje čak ni iskusni investitori, pa i poznavaoci juvelirstva, ne znaju. Koje su najinteresantnije među njima otkriva vam Insignitus GOLD.

Zlato dolazi od meteorita

Vjerovali ili ne, zlato potiče iz svemira. Tačnije, od meteorita koji su prije više od 200 miliona godina pali na Zemlju. Zahvaljujući njima površina Zemlje postala je obogaćena plemenitim metalima pri čemu je zlato najrjeđe. Ono čini samo 0,0000004% Zemljine kore. Što znači da kada bi se svo zlato koje postoji na svijetu izlilo u kocku njene strane bi bile dimenzija visine zgrade od 6 spratova.

Činjenice o zlatu

Rijetkost ovog plemenitog metala potvrđuje i činjenica da je teže pronaći grumen zlata od jedne unce nego dijamant od 5 karata.

Zlato se nalazi u organizmu čovjeka

Zvuči nevjerovatno, ali prosječno odraslo ljudsko tijelo težine 70 kg sadrži oko 0,2 miligrama čistog zlata. Najviše je sadržano u kosi, krvi, zglobovima, pa i u srcu i mozgu.

Najveća zlatna poluga je 250 kg

Investicione zlatne pločice koje su dostupne za kupovinu dolaze u različitim veličinama – počev od 1 g, pa do 1 kg. Dok najveća ikad napravljena teži 250 kg. Izrađena je 2005. godine od strane Mitsubishi Materials kompanije, a nalazi se izložena u muzeju u Japanu. Njena vrijednost je procIjenjena na oko 14 miliona dolara.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da ova zlatna poluga može da stane u običnu kutiju za cipele, jer je dimenzija 45,5×22,6×17 cm.

Zlato „raste“ na drveću!

Izreka „novac ne raste na drveću“ ne odnosi se na zlato. Australijski naučnici otkrili su da listovi eukaliptusa mogu da sadrže čestice zlata. Objašnjenje ove nevjerovatne činjenice o zlatu leži u samom korijenu drveta, koji u potrazi za vodom doseže i do 40 m u dubinu. Kako se zlato nalazi sakriveno u Zemljinoj kori, drvo eukaliptusa apsorbuje mikroskopske čestice zlata, koje se zatim fotosintezom prenose na lišće.

Činjenice o zlatu vezane za njegova svojstva

Zlato je najsavitljiviji element. U stvari, čisto zlato je toliko meko da se može i ručno oblikovati. Čak se može napraviti list zlata toliko tanak da bude providan.

Činjenice o zlatu

Druga neobična karakteristika jeste duktilnost. Odnosno, zlato se može izvući u veoma tanku žicu bez rizika od lomljenja. Od samo jedne unce ovog plemenitog metala dobija se nit duga 8 km.

U blizini Zemlje nalazi se veliki izvor zlata

Pojedini naučnici smatraju da asteroid pod nazivom Psyche 16, koji se nalazi u blizini naše planete, sadrži oko 20 miljardni tona zlata čija je vrijednost oko 10.000 kvadriliona dolara. To je daleko više od globalne ekonomije, koja se procjenjuje na približno 103 triliona dolara. Ipak, postoje stručnjaci koji osporavaju ovaj podatak, ističući da se na asteroidu nalazi više kamenja nego plemenitih metala.

Ukoliko ste odlučili da investirate u zlato u Crnoj Gori kontaktirajte stručni tim kompanije Insignitus GOLD.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu