Cijena zlata u 2023. – Šta očekivati?

cijena-zlata-u-2023-insignitus-gold-crna-gora-1

Cijena zlata u 2023. godini u velikoj mjeri uticaće na odluke o investiranju u ovaj plemeniti metal.

Posmatrajući prethodnu godinu može se uočiti da je zlato dostiglo nevjerovatnu vrijednost. Kao što je trend ranijih decenija pokazao početak godina obilježila je najniža cijena od 1.811,40 dolara po unci. Nakon mjesec ipo dana, kada je Rusija napala Ukrajinu, cijena zlata je iznosila 1.936,30 dolara i nastavila je da raste dostigavši najviši nivo od 2.050 dolara po unci u prvoj nedjelji marta 2022, što je blizu rekordnog maksimuma od 2.075 dolara po unci zabilježenog u avgustu 2020. Uslijedio je blagi pad, da bi u novembru došlo do preokreta i porasta za 17%, tako da je cijena na početku ove nedjelje 1928,65 dolara po unci.

Iako niko sa 100% sigurnošću ne može da tvrdi kako će se kretati cijena zlata u 2023. postoje određeni faktori koji mogu da utiču na nju.

Inflacija i kamatne stope

Peter Schiff, američki berzanski broker i finansijski ekspert, koji je predvidio pad na tržištu nekretnina 2008. godine i visoku inflaciju 2022, ističe da će se inflacija nastaviti i u ovoj godini. Bez obzira što Fed drži kamatne stope i dalje visokim sa ciljem da obori inflaciju, povećanje stopa neće biti izraženo kao u prethodnoj godini.

Usporavanje kamatnih stopa uticaće na pad vrijednosti dolara, koja je, prema mišljenju stručnjaka, bila nerealna u 2022. godini. Samim tim odvući će pažnju od ulaganja u njega. Kao rezultat toga doći će do porasta vrijednosti zlata.

Cijena zlata u 2023.

Schiffov stav podržavaju i analitičari iz Swiss UBS-a, Commerzbank i Deutsche Bank, kao i analitičari iz Holandije – ABN Amro, predviđajući da će cijena zlata u 2023. godini iznositi oko 1.900 dolara po unci. Dok pojedini stručnjaci sa azijskog tržišta smatraju da bi skok mogao biti mnogo veći tako da cijena zlata dostigne nivo i od 4.000 dolara. Među njima je i generalni direktor i glavni investicioni direktor Swiss Asia Capital-a, Juerg Kiener koji naglašava da će se zlato u jednom trenutku ove godine kretati od 2.500 do 4.000 dolara po unci“.

Nova recesija

Da li će kupovina zlata u 2023. godini biti dobra investicija zavisi i od geopolitičkih dešavanja.

Globalna ekonomija je doživjela jedan od najvećih udaraca u novijoj istoriji nakon invazije Rusije na Ukrajinu prošle godine. Sankcije uvedene Rusiji dodatno su je opteretile. Nažalost, sukobi ne jenjavaju, prijeteći da prerastu na viši nivo.

Turbulentni odnosi se zahuktavaju i u drugim dijelovima svijeta. Naime, invazija na Ukrajinu podstakla je poređenja sa Tajvanom. Upravo zato postoji zabrinutost da Kina preduzme bilo kakvu vojnu akciju na Tajvanu, što bi dovelo do odgovora SAD-a.

Imajući u vidu trenutnu geopolitičku situaciju brojni analitičari su mišljenja da će nas u ovoj godini sačekati još jedna recesija, pa i stagflacijsko-dužnička kriza koja bi se mogla prenijeti i na 2024.

U nestabilnim vremenima, kada je globalna ekonomija u krizi, raste potreba za investiranjem u zlato, kao sredstvom očuvanja kapitala. Što znači da se može očekivati da cijena zlata u 2023. godini nastavi da raste.

Cijena zlata u 2023.

Dodatnu potvrdu pružaju i podaci u posljednje 2 decenije koji pokazuju da je cijena zlata kumulativno narasla za 425%, te nema razloga da se ne nastavi rastući trend.

Ukoliko ste odlučili da kupite investiciono zlato u Crnoj Gori Insignitus GOLD vam u tome može pomoći.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu