Ulaganje u zlatne poluge – Koliko se isplati i kako investirati?

Ulaganje u zlatne poluge

Ulaganje u zlatne poluge predstavlja jednu od najboljih opcija za očuvanje kapitala.

Zlato se od davnina smatra vrijednom imovinom. Dugi niz godina služilo je kao sredstvo razmjene. Iako danas nema ulogu novca, tj. ne koristi se kao fizička valuta, njegov značaj u finansijskom svijetu i dalje je veoma relevantan, posebno tokom turbulentnih tržišta.

Ovaj plemeniti metal ne depresira na način na koji to čine fiat valute, i u tom smislu je dugoročno mnogo bolje sredstvo za skladištenje vrijednosti od papirne valute. Još jedna prednost jeste ta što je njegova vrijednost transparentna i uvijek dobro poznata. Zbog toga se zlato može lako pretvoriti u gotovinu i obrnuto.

Kupovina zlata za diversifikaciju portfolija, takođe, je pravo rješenje, jer ono zadržava svoju kupovnu moć, što nije slučaj sa papirnim valutama. Stručnjaci naglašavaju da za isti komad zlata star 100 godina možete da kupite skupocjeno odijelo, kao i u doba kada se pojavio. Međutim, da ste držali gotovinu ekvivalentnu toj vrijednosti od prije 100 godina, danas biste imali samo peni.

Imajući ovo u vidu ne čudi što raste broj zainteresovanih za ulaganje u zlatne poluge.

Zlatne poluge imaju nižu premiju

Za razliku od zlatnih kovanica, zlatne poluge imaju nižu premiju. Razlog za to leži u činjenici da su njihovi proizvodni troškovi niži, jer imaju relativno jednostavniji dizajn.

Ulaganje u zlatne poluge

Poređenja radi, dukati imaju atraktivan izgled sa bogatim detaljima koji prate odgovarajuću priču o nastanku, dok su zlatne poluge obično pravougaonog oblika sa jasno naznačenim karakteristima. Odnosno, na njima je ugraviran stepen finoće, težina, logo i naziv sertifikovanog proizvođača, kao i serijski broj. Na taj način je eliminisan rizik od falsifikovanja. Takođe, autentičnost garantuje LBMA (London Bullion Market Asocciations) sertifikat kojim se potvrđuje da su ispunjena stroga pravila proizvodnje.

S obzirom da niža premija vodi ka nižoj cijeni po komadu investicionog zlata ulaganje u zlatne poluge je privlačnije za mnoge investitore.

Zlatne poluge su dostupne u različitim veličinama

Različita težina je za mnoge glavna prednost ulaganja. Naime, zlatne poluge su dostupne od 1 grama pa do 1 kilograma težine. Upravo ovakva raznolikost omogućava svakom da napravi svoj zlatni portfolio na osnovu finansijskih sposobnosti, bez rizika od opterećenja budžeta. Čak i osobe sa manjim kapitalom mogu da investiraju u zlatne pločice. Najprije kupovinom komada manje težine, a vremenom, kako njihov budžet raste, tako će se povećavati i portfolio.

Iako izbor težine zavisi od finansijske moći i ličnih afiniteta preporučljivo je ulaganje u zlatne poluge od 1 unce. One imaju relativno nisku premiju u poređenju sa polugama manje veličine. Sa druge strane, u odnosu na one veće težine, ove poluge su lako djeljive. Samim tim, omogućeno je investitoru da tokom određenog vremenskog perioda minimizira izloženost dnevnim flukcijama i postigne stabilniju cijenu zlata u cjelini.

Zlatne poluge su relativno male

Čuvanje investicionog zlata je još jedna stvar koju moraju da razmotre investitori. Srećom, zlatne poluge se relativno lako čuvaju, jer zauzimaju vrlo malo prostora. Ipak, oni koji se ne osjećaju prijatno da zlatne poluge čuvaju u sefu u svom domu savjetuje se da iznajme sef u banci. Ovaj način čuvanja donosi visok nivo sigurnosti od krađe, oštećenja ili gubitka.

Ulaganje u zlatne poluge

Ukoliko ste odlučili da uložite u zlatne poluge kontaktirajte Insignitus GOLD. Kupovinu možete obaviti u prostorijama predstavništva kompanije ili online, putem našeg web shop-a.

 

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu