Zlatne poluge – Sve što biste trebali da znate

Zlatne poluge

Zlatne poluge predstavljaju investiciono zlato, najčešće pravougaonog oblika, koje, prema definiciji, sadrži najmanje 99,5% čistog zlata.

Pored stepena finoće, na njima su naznačene i težina, logo i naziv sertifikovanog proizvođača, kao i serijski broj. Na taj način je eliminisan rizik od falsifikovanja. Njihova autentičnost zagarantovana je i LBMA (London Bullion Market Asocciations) sertifikatom. Ovaj međunarodni sertifikat potvrđuje da su ispunjena stroga pravila proizvodnje u pogledu finoće, težine, dimenzija, izgleda i oznaka.

Zlatne poluge prema veličini

Investitori u plemenite metale, posebno oni koji tek počinju sa ulaganjem u zlato, često se pitaju koje veličine zlatne poluge da izaberu. Zlatne poluge dolaze u različitim veličinama i mogu težiti i do 1 kilograma.

Iako poluge manje gramaže ne zahtijevaju veliki budžet, opšte je pravilo: što je veća poluga, to je niža premija u odnosu na spot cijenu po unci. Što znači da su veće poluge jefitnije, jer je ukupna cijena zlata po unci u njima niža od cijene zlata u polugama manjih gramaža. Zbog toga se investicione zlatne pločice od 5 grama i manje kupuju najčešće kao poklon. Dok se zlatne pločice od 20, 50 i 100 grama preporučuju kao vid investiranja.

Zlatne poluge

Prema mišljenju stručnjaka, ove zlatne poluge su najbolja kombinacija niže premije iznad spot cijene i mogućnosti preprodaje. Prilikom prodaje dovoljno je da prodate jednu ili dvije poluge a ostale ćete sačuvati u svom portfoliju.

Za razliku od njih, zlatne poluge od 1 kilograma donose nižu premiju ali nisu djeljive prilikom prodaje. Takođe, manji je broj zainteresovanih kupaca za kupovinu najvećih poluga te se one teže prodaju.

Zlatne pločice ili investicioni dukati?

Još jedno često pitanje koje postavljaju investitori jeste da li izabrati zlatne poluge ili investicione dukate.

Iako i zlatne poluge i zlatni dukati čine odlično sredstvo ulaganja, početnicima se preporučuje kupovina zlatnih pločica. Glavni razlog jeste što su one jeftinije od investicionih dukata iste težine.

Zlatni dukati imaju složeniji dizajn od poluga te je sam proces kovanja i mašinske obrade kompleskniji. Samim tim zahtevaju više rada da bi se proizveli, što vodi ka višoj cijeni.

Faktori koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine zlatnih poluga

Pored stepena finoće i težine, važnu ulogu ima i proizvođač. Naime, zlatne poluge mogu da proizvode samo zvanično priznate kovnice. Jedan od njih je Argor Heraeus. Tradicija duga više od 150 godina uz stalni napredak tehnologije donosi kvalitet po kome je ova kovnica poznata širom svijeta, te je stekla povjerenje investitora.

Cijena je ključan faktor. Ona zavisi od težine, čistoće, pa i proizvođača. Zato obavezno uporedite cijene iz različitih izvora i razmotrite dodatne troškove, kao što su naknade za skladištenje poluga.

Zlatne poluge su vrijedno sredstvo diversifikacije u investicionom portfoliju ali morate voditi računa da ne uložite sav novac u njih. Razmislite kako se one uklapaju u vašu ukupnu strategiju ulaganja i budite sigurni da diverzifikujete svoj portfolio na više klasa imovine.

Zlatne poluge

Ukoliko ste odlučili da uložite u zlatne poluge, kupovinu možete obaviti u prostorijama predstavništva kompanije Insignitus GOLD ili online, putem našeg web shop-a. Stojimo vam na raspolaganju i za konsultacije i savjete u vezi ulaganja u plemenite metale.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu