Franc Jozef kovanica – Zašto privlači pažnju sve većeg broja investitora i kolekcionara?

Franc Jozef kovanica

Franc Jozef kovanica je najistaknutiji istorijski zlatnik Austrije. Proizvedena je u austrijskoj kovnici novca Münze Österreich, jednoj od najstarijih na svijetu.

Ova kovnica je osnovana davne 1194. godine od strane austrijskog vojvode Leopolda. Naime, kralj Ričard Lavljeg Srca došao je u sukob sa vojvodom, te je iskoristio njegov povratak iz krstaških ratova u Englesku kako bi ga u blizini Beča zarobio. Da bi obezbedio slobodu i spriječio odlazak u zatvor kralj Ričard je Leopoldu isplatio 12 tona srebra, a vojvoda je odlučio da dobijeno srebro upotrebi za kovanje novčića i na taj način pokrenuo više od 800 slavnih godina istorije kovanja u Beču.

Münze Österreich kovnica je od samog početka, svojim umijećem i tehnologijom izrade, uspostavila ključnu ulogu u proizvodnji prestižnih i vanvremenskih kovanica najvišeg standarda. Jedna od najpoznatijih jeste Franc Jozef kovanica.

Kada su se pojavile Franc Jozef kovanice?

Franc Jozef kovanice počele su da se kuju 1872. godine, kada je Austro-Ugarska reformisala valutu, te su vrlo brzo ovi zlatnici postali zamjena za dotadašnju valutu, tj. austro-ugarski gulden.

Zlatnici su kovani sve do 1915. godine. Prestanak kovanja je posljedica ekonomskih ograničenja u toku Prvog svjetskog rata. Danas, Franc Jozef kovanice se izrađuju samo kao investicioni dukati, a da bi se naznačio prestanak njihovog opticaja na svakoj kovanici utisnuta je 1915. godina.

Dizajn koji označava jedno od velikih doba u istoriji

Franc Jozef kovanica oslikava istoriju Austrijskog carstva, druge po veličini evropske nacije i jedne od vodećih svetskih sila tog vremena. Zbog toga se često naziva i „austrijski dukat“ ili „1 dukat“.

Franc Jozef kovanica

Nosi naziv po caru Austrije i kralju Ugarske, Bohemije, Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, Francu Jozefu čiji se lik nalazi na prednjoj strani, odnosno aversu. Iznad lika cara nalazi se natpis „FRANC IOS IDG AVSTRIAE IMPERATOR“. Druga, reversna strana ukrašena je grbom kuće Habzburgovaca, jedne od najstarijih i najuticajnijih kraljevskih porodica u Evropi. Dvoglavi austrijski carski orao okružen je tekstom „HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX“.

Franc Jozef kovanica sadrži 98,6% čistog zlata i dostupna je u 2 veličine. Manji, jednostruki je prečnika 20 mm, debljine 0,7 mm i težine 3,49 grama. Veći, četvorostruki je prečnika 40 mm, iste debljine i težine 13,96 grama. U dnu na zadnjoj strani nalazi se broj 4 u zagradi, što potvrđuje vrijednost od 4 dukata.

Zašto kupiti Franc Jozef kovanice?

Franc Jozef kovanica je najznačajniji zlatnik Austrije i jedan od najtraženijih komada investicionog zlata u svijetu. Poznat po svojoj ljepoti koja se ističe složenim detaljima i delikatnim načinom izrade, kao i visokoj čistoći, te ne čudi što privlači pažnju kako investitora, tako i kolekcionara. Takođe, nalazi se među prvima na listi zlatnih dukata kao poklon, jer je čest dar najbližima za vjenčanje, godišnjicu, rođenje djeteta…

Posjedovati ovu kovanicu bukvalno znači posjedovati dio evropske istorije, pa je mnogi smatraju pravim prestižom prilikom ulaganja u zlato. Dodatna prednost njene kupovine ogleda se u činjenici da je međunarodno priznata. Zahvaljujući istoriji dugoj više od jednog vjeka, čuvenoj kovnici koja je proizvodi, kao i jedinstvenom dizajnu Franc Jozef kovanica je prepoznatljiva širom svijeta. Samim tim i lako zamijenljiva od strane distributera i investitora.

Franc Jozef kovanica

Franc Jozef kovanice možete pronaći i u našoj zemlji, u bogatoj ponudi kompanije Insignitus GOLD.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu