Zlatne poluge od 1 kilograma – Koje su prednosti ulaganja u njih?

Zlatne poluge od 1 kilograma

Zlatne poluge od 1 kilograma jedan su od popularnijih načina trgovanja plemenitim metalom, posebno za one sa velikim portfoliom.

Interesovanje za zlatom može se pratiti hiljadama godina kroz istoriju. O njemu se govori u mnogim drijevnim dokumentima, uključujući i Bibliju. Prvi čvrsti dokazi o ljudskoj interakciji sa zlatom kao finansijskim sredstvom potiču iz 3.000 godine prije Nove ere u starom Egiptu, gdje je bio razvijen prvi poznati odnos valute. Dok prvi zlatni novac potiče iz 6. vijeka prije Nove ere, a nastao je za vrijeme vladavine kralja Lidije.

Zlato je doživjelo nevjerovatan prodor tokom Zlatne groznice krajem 18. vjeka, da bi vjek kasnije postalo važan dio monetarnog sistema. Naime, uveden je Zlatni standard koji je nalagao obavezno fiksno pokriće novca u opticaju zlatom. Iako je Zlatni standard ukinut 1971. godine, ovaj plemeniti metal zadržao je važnu ulogu u finansijama, te ne čudi što iz godine u godinu raste kupovina zlata.

Šta predstavljaju zlatne poluge od 1 kilograma?

Zlatne poluge od 1 kilograma spadaju u kategoriju velikih investicionih proizvoda, te su namijenjene velikim ulagačima. Teže tačno 1.000 grama ili 32,1507 troj unci i sadrže između 0,995% i 0,999% čistog zlata.

Zlatne poluge od 1 kilograma

Obično su pravougaonog oblika, a proizvode se tehnikom lijevanja ili kovanja od strane kovnica koje imaju dozvolu za to.

Cijena zlatne poluge od 1000 grama izračunava se pomoću 3 komponente. Prva je spot cijena zlata. Ona je definisana kao cijena jedne troj unce čistog zlata koja je dostupna za trenutnu isporuku, a određuje se najboljom ponudom za zlato koju nude velike banke. Finoća zlata je drugi faktor. Ona označava sadržaj čistog zlata u polugi, a treći je premija cijene zlata. U pitanju je procentualno prilagođavanje koje se dodaje ili oduzima od spot cijene zlata, pri čemu je određeno troškovima proizvodnje, procesom proizvodnje i logistikom plasiranja na tržišta.

Prednosti ulaganja u poluge od 1 kilograma?

Od davnina, velike zlatne poluge su smatrane vrijednom imovinom. Pošto ovo investiranje u zlato zahtijeva veliki budžet, poluge od 1 kilograma su posmatrane kao odraz bogatstva i moći. Statusni položaj zadržale su do današnjih dana.

Iako ne pokazuju veliku fleksibilnost prilikom prodaje, kao na primjer zlatne pločice od 250 grama, trgovanje njima, takođe, donosi niz prednosti. Prije svega, moguće je jednom jednostavnom transakcijom povećati priliv gotovine ako je to potrebno.

Ulaganje u zlatne poluge može biti veoma isplativo zbog činjenice da obično imaju najnižu premiju. S obzirom da visina premije zavisi od troškova proizvodnje oni su niži za komade većih dimenzija. Samim tim iznos koji treba da date za polugu od 1 kilograma je primetno manji od novca koji morate da izdvojite za više manjih poluga ukupne težine 1 kilogram.

U pogledu čuvanja zlatne poluge od 1 kilograma preporučuje se zakup trezora sa osiguranjem, te ne morate da brinete od krađi, niti o bilo kakvom oštećenju. Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu i veličini, čak ako budu ukradene ove poluge teško se mogu dalje prodati ili istopiti bez otkrivanja.

Gdje kupiti zlatne poluge od 1 kilograma?

Prije nego što uložite svoj novac stručnjaci savjetuju da dobro provjerite potencijalne prodavce. Na osnovu reputacije, kao i godina rada možete da donosete odluku kome ćete dati povjerenje.

Zlatne poluge od 1 kilograma

U Crnoj Gori, ali i u regionu, Insignitus GOLD nosi epitet renomirane kompanije sa višegodišnjim iskustvom. U našoj bogatoj ponudi možete pronaći zlatne dukate i poluge različitih težina, uključujući i one od 1 kilograma.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu