Kupovina zlata – Zašto je dobro da svoj novac uložite u zlato?

Kupovina zlata

Kupovina zlata predstavlja dobru opciju očuvanja kapitala.

Zlato je najpoznatija vrijedna imovina na svijetu, koja od davnina čini univerzalni simbol bogatstva. Zbog svoje ljepote, rijetkosti i nevjerovatnih karakteristika kroz istoriju imalo je brojne uloge. Ukrasi, nakit, oružje, kao i rani oblici sredstava plaćanja – samo su neke od njih koje su prevazilazile kulturne i državne granice.

Tokom vjekova, potražnja za zlatom nije opadala. Čak i kada je prestala vezanost monetarnih sistema za Zlatni standard, ovaj plemeniti metal je ostao kao osiguranje od fiat valuta, jer je zadržao svoju intrinzičnu vrijednost. Za razliku od drugih valuta, postoji ograničena ponuda zlata koja se ne može vještački povećati, što ga čini poželjnom alternativom za diversifikaciju portfolija.

Međutim, ono što se tokom godina promijenilo jesu oblici ulaganja u zlato. Imajući ovo u vidu Insignitus GOLD vam otkriva šta obuhvata kupovina zlata.

Ulaganje u investiciono zlato

Kada se pomene kupovina zlata, u finansijskom svijetu se pod tim najčešće podrazumijeva investiciono zlato. Odnosno, fizičko zlato sa minimalnim udjelom čistog zlata od 99,5%. Proizvodi se isključivo od strane ovlašćenih livnica uz strogo poštovanje standarda. Što znači da svaki komad investicionog zlata ima tačnu težinu i finoću, koje su na njemu naznačene. Utisnut je i naziv proizvođača i jedinstveni identifikacioni broj čime se potvrđuje autentičnost.

Investiciono zlato obuhvata zlatne poluge i zlatne dukate. Zlatne poluge dolaze u različitim težinama, počev od 1 grama pa do 1 kilograma, tako da lako možete pronaći one koje odgovaraju vašim finansijskim sposobnostima. Veće poluge obično biraju veliki investitori, jer se mogu efikasno skladištiti u osiguranom objektu specijalizovanom za plemenite metale. Takođe, donose uštedu na dodatnim troškovima, ali ih je teže prodati zbog veličine.

Kupovina zlata

Manje poluge ne zahtijevaju veliki bužet, te su pogodne za početnike u ulaganju. Pružaju povoljnost i u pogledu skladištenja i prodaje u kasnijem periodu.

Pod investicionim dukatima se smatraju zlatni novčići koji su iskovani posle 1800. godine i koji su bili zakonsko sredstvo plaćanja u državi porijekla. Odlikuje ih specifični dizajn koji privlači pažnju kako investitorima, tako i kolekcionarima.

Kupovina zlata

Kupovinom fizičkog zlata bićete zaštićeni od inflacije. Istorijski podaci pokazuju da je vrijednost investicionog zlata stabilna tokom ekonomskih kriza, dok se cijena kreće u skladu sa rastom stope inflacije, što se ne može reći za valutu denominiranu na papiru.

Još jedna prednost kupovine ovog zlata jeste jednostavno rukovanje. S obzirom da je u pitanju fizički oblik možete ga lako pokloniti svojim nasljednicima ili, pak, prodati kad god poželite, jer je investiciono zlato u svakom trenutku visoko tražena imovina.

Ulaganje u druge oblike zlata

Kupovina zlata obuhvata i ulaganje u akcije kompanija za iskopavanje zlata i ulaganje u zlatne fondove.

Iako akcije mogu da donesu značajnu dividendu, koju inače ne možete zaraditi zlatnim polugama i dukatima, postoji veliki rizik. Naime, ovaj vid ulaganja je varijabilnog karaktera, tj. ima tendenciju da bude nestabilniji od samog zlata. Cijene akcija su podložne mnogim faktorima izvan cijena zlata, kao što su odluke menadžmenta kompanije, budući prinosi kompanije, dugovanja kompanije, ekološke prilike, pravna politika poslovanja…

ETF fondovi (Exchange Traded Fund) su još jedan čest vid kupovine papirnog zlata. Predstavljaju skup hartija od vrijednosti tako da posjeduju fizičko zlato u vaše ime. Drugim riječima, omogućavaju da posjedujete zlato bez upravljanja fizičkom imovinom. U osnovi funkcionišu na isti način kao kupovina akcija, te njime možete trgovati svakog dana kada je tržište otvoreno po cijeni koja odgovara trenutnoj vrijednosti zlata.

Bez obzira što djeluju primamljivo, ETF vam neće donijeti veliki prinos, jer nisu namenjeni za to, dok je rizik veći u odnosu na kupovinu investicionog zlata. Morate uzeti u obzir i troškove naknade za upravljanje, kao i neophodnost poznavanja ulaganja u ETF za kupovinu i prodaju.

Kupovina zlata

Ukoliko ste odlučili da investirate u čisto zlato Insignitus GOLD d.o.o. vam u tome može pomoći.

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu