Da li je zlato dobra investicija sada?

Da li je zlato dobra investicija sada

Da li je zlato dobra investicija sada? Pitanje koje sve veći broj ljudi postavlja širom svijeta.

Zlato su prvi otkrili stari Egipćani prije više od 4.000 godina i do današnjih dana privlači pažnju svojom ljepom. Ipak, u modernom dobu ovaj plemeniti metal nije cijenjen samo zbog mogućnosti izrade luksuznog nakita i ukrasnih predmeta, već i kao investiciono sredstvo za čuvanje vrijednosti, zaštitu od inflacije i traženje sigurnog utočišta u vremenima neizvjesnosti.

Zahvaljajući rijetkosti, trajnosti i drugim specifičnim karakteristikama zlato je nezamjenjiva imovina u investicionom portfoliju kako tokom dobrih, tako i tokom loših ekonomskih uslova. To najbolje potvrđuju posljednje 3 godine. Naime, avgusta mjeseca 2020. godine, uslijed pandemije koju je donijeo Covid-19, zlato je dostiglo rekordnih 2.074 dolara po unci. Nakon 2 godine žuti metal se još jednom popeo iznad 2.000 dolara kada je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, da bi se cijena zlata maja meseca ove godine ponovo približila istorijskom maksimumu i iznosila je 2.050 dolara/oz.

Kako investitori shvataju krhku ekonomsku situaciju u kojoj danas živimo, a niko sa sigurnošću ne može predvidjeti kako će se kretatiti tržište i berza, Insignitus GOLD otkriva da li je zlato dobra investicija sada.

Kupovina zlata kao zaštita od inflacije

Zlato se smatra jednom od najboljih investicija za zaštitu od inflacije, jer ima tendenciju da raste kako inflacija raste. Razlog za to leži u činjenici da je ponuda ograničena, te u ekonomskoj krizi raste potražnja za njim, dok ponuda ostaje ista ili se sporije povećava. Na osnovu standardnog ekonomskog principa „ponude i potražnje“ dolazi do povećanja cijene zlata.

Da li je zlato dobra investicija sada

S obzirom da se na globalnom nivou suočavamo sa rastućom stopom inflacije, ulaganje u zlato je trenutno odličan način da dugoročno sačuvate svoj kapital.

Da li je zlato dobra investicija sada u pogledu rizika ulaganja?

Investicije koje su okarakterisane kao bezbjedne su niskorizične sa malom volatilnošću. Štaviše, one mogu da zadrže svoju vrijednost u bilo kojoj vrsti ekonomske klime. Takođe, imaju visoku likvidnost, što znači da se lako mogu pretvoriti u gotovinu.

U recesiji, likvidnost, tj. mogućnost da se sredstva brzo iskoriste za gotovinu, je ključna. Akcije, obveznice, nekretnine, kolekcionarski predmeti i druga materijalna imovina ne daju potpunu sigurnost, iako donose redovni priliv. Ova vrsta ulaganja nije visoko likvidna.

Za razliku od njih, zlatne poluge i investicioni dukati se u svakom trenutku mogu prodati veoma lako i brzo, bez obzira što vrijednost zlata može biti podložna kratkoročnoj volatilnosti.

Da li je zlato dobra investicija sada na osnovu geopolitičke situacije?

Istorija je puna kolapsa imperija, političkih prevrata i propalih valuta. U takvim vremenima, investitori koji su držali zlato bili su u mogućnosti da uspješno zaštite svoje bogatstvo i, u nekim slučajevima, čak koriste ga da pobjegnu od previranja i loše situacije u svojoj zemlji. Imajući ovo u vidu zlato se opravdano smatra sigurnim utočištem.

Bilo da se radi o tenzijama u Ukrajini, istočnoj Evropi, na Bliskom istoku, u Africi ili negdje drugdje politička i ekonomska neizvjesnost je postala realnost našeg modernog okruženja. Shodno tome, kad god vijesti nagoveštavaju neku vrstu globalne ekonomske i geopolitičke krize stručnjaci savjetuju ulaganje u zlato.

Da li je zlato dobra investicija sada

Ukoliko ste odlučili da i vi uložite u ovaj plemeniti metal Insignitus GOLD d.o.o. vam u tome može pomoći.

 

 

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu