Zlatne pločice – Sve što treba da znate o njima

Zlatne pločice

Zlatne pločice predstavljaju vrstu investicionog zlata. Prema Oksfordskom rječniku to je „zlato u rinfuzi prije kovanja ili procijenjeno po težini“. U finansijskoj praksi definicija je znatno složenija. U pitanju je zlato visoke čistoće sa minimalnim sadržajem metala od 99,5%.

Pored određenog stepena finoće, zlatne pločice moraju da imaju i određeni oblik i težinu. Na njima mora biti ugraviran i naziv i logo proizvođača, kao i serijski broj kojim se dokazuje autentičnost. Uz svaku pločicu dolazi i LBMA (London Bullion Market Asocciations) sertifikat, kao i potvrda da su ispunjena stroga pravila proizvodnje u pogledu finoće, težine, dimenzija, izgleda i oznaka.

Upotreba zlatnih pločica

Postoje tri primarne upotrebe zlatnih poluga: investiranje, trgovanje i bankarstvo.

Mnogi investitori kupuju zlatne pločice kao najbolje sredstvo za diversifikaciju svog portfolija. Naime, ulaganje u akcije, obveznice, zajedničke fondove, kao i drugu vrstu imovine zavisi od međusobno povezanog globalnog finansijskog sistema, te pri porastu inflacije njihova vrijednost opada.

Zlatne pločice imaju stabilnu vrijednost, što se najbolje dokazuje u periodima ekonomskih kriza kada se cijena zlata i stopa inflacije kreću u istom smjeru. Zbog toga ih investitori koriste ne samo za očuvanje bogatstva i zaštitu od inflacije, već i za ublažavanje valutnih rizika i eliminisanje negativnih trendova uslijed nepovoljnih geopolitičkih situacija.

Zlate poluge igraju ključnu ulogu i u bankarstvu, obično u obliku zlatnih rezervi koje drže centralne banke. Iako papirni novac više nije podržan zlatom, ove rezerve u polugama su među najvažnijim klasama imovine u bilansima centralnih banaka.

Zlato je od izuzetnog značaja u trgovanju širom svijeta. Tako Londonska asocijacija tržišta poluga obuhvata velike komade kao najefikasniji način da se zlato kreće između banaka poluga.

 Zlatne pločice dolaze u različitim veličinama

Manje zlatne pločice, tj. od 1, 2 i 5 grama izrađuju se tehnikom kovanja. Krasi ih savršena završna obrada sa jasnim konturama, ivicama i natpisima. Kuju se u rafinerijama koje su specijalizovane za njihovu proizvodnju, a zatim se pojedinačno registruju, potpisuju i zapečaćuju u prisustvu nezavisnih procjenitelja.

Zlatne pločice

Srednje zlatne pločice su od 10, 20 i 50 grama. Dobijaju se, takođe, tehnikom kovanja. Obično ih kupuju početnici u investiranju sa manjim budžetom. Mada predstavljaju i odličan poklon za vjenčanje, punoljetstvo ili rođenje djeteta.

Poluge od 100 i više grama spadaju u grupu velikih investicionih sredstava i namijenjene su velikim ulagačima. Dobijaju se tehnikom lijevanja, koja se zasniva na izlijevanju u već pripremljene kalupe, tako da je čitav proces proizvodnje znatno lakši i brži.

Razlika između zlatnih pločica i investicionih dukata

Osim zlatnih pločica, investiciono zlato čine i zlatni dukati. Bez obzira što obje vrste imaju najviši udio čistog zlata postoje izvjesne razlike.

Zlatne pločice

Zlatne pločice su pravougaonog oblika sa težinom i čistoćom ekvivalentnog sadržaja zlata ispisanim na površini. Ova karakteristika je naročito značajna za investitore koji kupuju zlato zbog njegove inherentne vrijednosti, a ne zato što je iskovano na određeni način ili ima određeni oblik.

Za razliku od poluga, investicioni dukati su okruglog oblika sa atraktivnim gravurama koje su vezane za određenu znamenitu ličnost, zdanje, događaj… Stručnjaci naglašavaju da imaju određenu premijum vrijednost, jer su nekada korišćeni kao novac. Odnosno, u dukate koji služe za ulaganje u zlato spadaju samo oni koji su iskovani posle 1800. godine i koji su bili zakonsko sredstvo plaćanja u državi porijekla.

Ukoliko ste odlučili da uložite u zlatne pločice, kupovinu možete obaviti u prostorijama predstavništva kompanije Insignitus GOLD ili online, putem našeg web shop-a. Stojimo vam na raspolaganju i za konsultacije i savjete u vezi ulaganja u plemenite metale.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu