Prodaja investicionog zlata

Prodaja investicionog zlata

Prodaja investicionog zlata predstavlja dobru opciju očuvanja kapitala.

Stotinama godina zlato je imalo vrijednost kao valuta, nakit, umjetnički i proizvodni materijal. Dok u modernom dobu čini i značajan vid ulaganja. Gotovo da ne postoji investicija koja se može takmičiti sa zlatom po zaštiti imovine od svake vrste nevolja – počev od inflacije, preko ekonomskih preokreta ili fluktuacija valuta, pa do rata.

Imajući ovo u vidu ne čudi što se zlato smatra „imovinom sigurnog utočišta“, jer kada cijene za druge investicije, poput akcija ili nekretnina, naglo padnu, ono ne gubi svoju vrijednost. Zapravo, može i značajno dobiti na vrijednosti kada druge investicije propadnu.

Upravo tu moć zlato dokazuje ove godine. Podaci pokazuju da je 2023. započelo sa šestomjesečnim maksimumom. Zbog sve izraženije zabrinutosti u vezi sa solventnošću banaka, globalnom recesijom i stalnim turbulencijama na berzi, mnogi analitičari predviđaju da će cijena zlata u 2023. nastaviti da raste. Samim tim se povećava i interesovanje za ulaganje u zlato.

Šta obuhvata prodaja investicionog zlata?

Iako postoje različite mogućnosti ulaganja u zlato morate znati da se pod investicionim zlatom smatraju jedino investicioni dukati i investicione zlatne pločica. U pitanju je fizičko zlato najvišeg stepena čistoće. Odnosno, sa minimalnim udjelom čistog zlata 99,5%.

Investiciono zlato se proizvodi pod strogo kontrolisanim uslovima i uz poštovanje svjetskih tehnoloških i ekoloških standarda, što potvrđuju sertifikati. Zlatne poluge se dobijaju tehnikom lijevanja ili kovanja od strane renomiranih kovnica koje imaju dozvolu za njihovu proizvodnju. Najčešće su pravougonog oblika na kome je utisnut stepen finoće, težina, logo i naziv sertifikovanog proizvođača, kao i serijski broj, kojim se dokazuje njihova autentičnost.

Pod investicionim zlatnim dukatima smatraju oni koji su iskovani posle 1800. godine i koji su bili zakonsko sredstvo plaćanja u državi porijekla. S obzirom da svaki dukat ima interesantni dizajn koji prati odgovarajuća priča o porijeklu privlače više pažnje od poluga, posebno početnicima. Ipak, iskusni investitori znaju da zlatne pločice pružaju velike mogućnosti ulaganja, jer dolaze u više različitih težina, te je lako pronaći investiciju koja odgovara vašim finansijama.

Kako se odvija prodaja investicionog zlata?

Bez obzira da li ulažete u zlatne poluge ili dukate morate znati da se prodaja investicionog zlata vrši po cijeni koja je blizu SPOT cijene zlata na svjetskom tržištu.

Prodaja investicionog zlata

SPOT cijena je trenutna cijena zlata na berzi, a određena je različitim faktorima. Na osnovu nje formira se prodajna cijena, koja je malo više od SPOT cijene. Cijena je izražena u dolarima po troj unci. Pri čemu jedna troj unca iznosi oko 31,1034 grama.

Dnevnu cijenu zlata određuje Londonsko udruženje trgovine zlatnim izlivcima (LBMA – London Bullion Market Association) i to 2 puta dnevno – u 10:30 i 15:00 po britanskom vremenu.

Prodaja investicionog zlata u Crnoj Gori

Da biste bili sigurni da ste dobili najbolju vrijednost za svoj novac vodite računa gdje ćete kupiti zlato. Na tržištu postoje i prodavci koji često precijene vrijednost svog proizvoda ili koriste taktiku ubjeđivanja kako bi stvorili osjećaj hitnosti navodeći klijente da odmah kupe zlato. Zato prije nego što krenete u razmatranje kupovine potražite kompaniju od povjerenja.

Prodaja investicionog zlata

Najjednostavniji način da to učinite jeste pretraga na internetu. Vrlo lako možete uporediti ponudu različitih prodavaca, ali i pronaći recenzije o njima i iskustva drugih investitora. Takođe, potražite savjet prijatelja i rođaka koji već ulažu u zlato.

Kompanija Insignitus GOLD d.o.o.  sa svojim predstavništvom u Crnoj Gori ima višegodišnje iskustvo u prodaji investicionog zlata. Pored bogate ponude, naš stručni tim vam stoji na raspolaganju i za sve informacije i konsultacije vezane za ulaganje u ovaj plemeniti metal.

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu