Da li uložiti u investiciono zlato u 2023?

Investiciono zlato u 2023.

Investiciono zlato u 2023. privlači veliku pažnju brojnih investitora.

Pandemija koju je izazvao covid ostavila je velike posljedice na sve segmente privrede i društva. Kako su troškovi održavanja globalne ekonomije porasli došlo je do drastičnog povećanja stope inflacije. Upravo u tom periodu cijena zlata dostigla je rekordnih 2.074 dolara po unci.

Poljuljanu ekonomiju dodatno je ugrozila invazija Rusije na Ukrajinu, koja je izazvala i energetsku krizu. Posljedica napada Rusije dovela je do novog rasta cijena zlata, te se ovaj plemeniti metal još jednom popeo iznad 2.000 dolara po unci krajem februara prošle godine.

S obzirom da su Federalne rezerve SAD najavile svoje deveto uzastopno povećanje kamatnih stopa i da narodne banke zemalja širom svijeta budno prate rastuću inflaciju maloprodaje, mnogi investitori traže načine da sačuvaju svoj kapital, te se postavlja pitanje da li je ulaganje u investiciono zlato u 2023. dobar izbor.

Kakav se trend može očekivati za investiciono zlato u 2023?

Poznato je da je zlato najbolje sredstvo za zaštitu od inflacije. To znači da ima tendenciju da zadrži svoju vrijednost, i sačuva vašu kupovnu moć, uprkos fluktuacijama u dolarima. Imajući ovo u vidu zlato je trenutno veoma traženo od strane centralnih banaka širom svijeta. Velika potražnja je i od strane investitora koji žure da svoj kapital zaštite sigurnijom investicijom u odnosu na akcije, obveznice i valute kojima su do sada trgovali. Kao rezultat toga došlo je do povećanja godišnje potražnje za zlatom na 11-godišnji maksimum.

Investiciono zlato u 2023.

Analitičari smatraju da će rastući trend potražnje za zlatom biti nastavljen i u narednom periodu usled krhkog globalnog ekonomskog okruženja i stalnog problema sa inflacijom. U skladu sa tim je i uvjerenje da će cijena zlata u 2023. godini ponovo dostići vrijednost od 2.070 dolara po unci. Mada su pojedina uvjerenja da bi ona mogla da zabilježi drastični skok, te da dostigne nivo i od 4.000 dolara po unci.

Pored tekuće geopolitičke situacije, dugoročno gledano fizička potražnja bi mogla dodatno da doprinese preovlađujućem trendu rasta zlata, što ovaj plemeniti metal čini vrijednom investicijom.

Investiciono zlato u 2023. može da diverzifikuje vaš portfolio

Prema predviđanju postoji 35% šanse da se u 2023. godini dogodi nova recesija. Kada privreda zapadne u recesiju to čini i berza, te ulaganja u druge vidove investiranja gube vrijednost. Iako su, zbog rasta cijena stanova, mnogi u dilemi da li da investiraju u čisto zlato ili nekretnine, najava recesije daje odgovar da je jedino investiciono zlato u 2023. godini dobar izbor. Nekretnine takođe mogu da izgube vrijednost.

U ovim vremenima, kada se najvaljuje recesija, pa i stagflacija zlato je jedini siguran način da se obezbijedi raznolik portfolio, te smanji vaša izloženost rizičnijim sredstvima i minimizira uticaj bilo kakvih gubitaka.

Investiciono zlato u 2023. može vam obezbijediti brz izvor finansija

U recesiji, likvidnost, tj. mogućnost da se sredstva brzo iskoriste za gotovinu je ključna. Kako se ona očekuje u ovoj godini važno je da uvijek imate mogućnost da svoju imovinu brzo i lako unovčite.

Akcije, obveznice, nekretnine, kolekcionarska i druga materijalna imovina su nelikvidna ulaganja. Teško ih je pretvoriti u upotrebljiva sredstva, posebno kada je potražnja za tim predmetima smanjena.

Investiciono zlato u 2023.

Zlato je, s druge strane, visoko likvidno i može se vrlo brzo zamijeniti za gotovinu, što ga čini pametnom investicijom tokom perioda recesije.

Ukoliko ste odlučili da kupite investiciono zlato u Crnoj Gori Insignitus GOLD d.o.o. vam u tome može pomoći.

 

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu