Kako će se kretati cijena zlata po gramu u 2024?

Cijena zlata po gramu

Cijena zlata po gramu može imati presudni uticaj za investiranje u ovaj plemeniti metal.

Zlato je od davnina cijenjeno zbog izuzetne vrijednosti i perfomansi. Iako se danas ne koristi kao valuta ima važnu ulogu u očuvanju bogatstva. Imajući to u vidu ne čudi što investitori širom svijeta sa velikom pažnjom posmatraju kretanje cijena, kao osnovu za ulaganje.

Interesovanje je posebno poraslo ovih dana, kada je uslijedio porast cijene zlata. Naime, vrijednost zlata u aprilu se drastično povećala tako da se približila istorijskom maksimumu od prošle godine. Kraj 2023. donio je još jedan porast.

U petak cijena zlata po gramu je iznosila 66,68 dolara, a već danas 70,68 dolara. Opravdano se nameće pitanje da li će se ovaj trend nastaviti i u narednoj godini, kao i da li se može očekivati nova maksimalna vrijednost.

S obzirom da preciznu prognozu nijedan stručnjak ne može dati Insignitus GOLD vam otkriva potencijalna kretanja faktora koji utiču na fluktuaciju cijene zlata.

Smanjenje kamatne stope

Uticaj kamatnih stopa na cijenu zlata je obrnut. Odnosno, porast kamatnih stopa vodi ka padu vrijednosti zlata. Sa druge strane, pad kamatnih stopa izazvaće porast cijene žutog metala. Razlog za to leži u privlačnosti nekamatonosne imovine, kao što je zlato, jer se smanjuju oportunitetni trošak njegovog držanja.

Cijena zlata po gramu

Prema navodima zvaničnika Federalnih rezervi SAD-a u narednim mjesecima može se očekivati smanjenje kamatnih stopa. Posljedica toga biće najniži pad prinosa državnih zapisa na nivo od dva i po mjeseca – 4,24%.

Upravo su izgledi za smanjenje kamatnih stopa u 2024. glavni katalizator koji može doprinijeti rastu cijena zlata po gramu.

Dedolarizacija

Dedolarizacija je proces smanjenja zavisnosti od američkog dolara kao globalne rezervne valute i sredstva razmjene za međunarodnu trgovinu i investicije. Jedna od posljedica dezinvestiranja je povećana tražnja za zlatom. Ovaj plemeniti metal pruža zaštitu od inflacionog i valutnog rizika, te se smatra alternativnom opcijom za skladištenje vrijednosti.

Prema nekim analitičarima, taj trend će se nastaviti u 2024. jer mnoge zemlje diverzifikuju svoje rezerve od dolara u zlato. Među njima su i Kina, Indija, Rusija i Turska, koje kupuju rekordne količine zlata kako bi zaštitile svoju ekonomiju od fluktuacija dolara. Samim tim i povećale svoju finansijsku nezavisnost.

Da je dolar počeo da slabi pokazuju i statistički podaci. Dolarov indeks koji mjeri vrijednost američke valute prema 6 drugih najvažnijih valuta prošle nedjelje je pao za 1,9%. To je najveći pad u posljednjih nekoliko mjeseci.

S obzirom da usljed dedolarizacije raste kupovina zlata, sa većom potražnjom stvaraju se povoljni uslovi za dalji rast njegove vrijednosti.

Geopolitičke prilike u svijetu

Cijena zlata po gramu zavisi i od globalne situacije.

Najbolji dokaz za to jeste rat Rusije i Ukrajine koji je pokrenuo veće interesovanje za ulaganje u zlato. Novi sukobi između Izraela i Palestine mogu dodatno da podstaknu rastući trend.

Cijena zlata po gramu

Kako se kraj napada u ovim zemljama ne nazire, pojedini stručnjaci predviđaju da će cijena zlata po gramu u 2024. godini dostići 77,17 dolara, tj. 2.400 dolara po unci.

Ukoliko ste odlučili da investirate u zlato, bogatu ponudu zlatnih poluga i zlatnih kovanica najvišeg kvaliteta možete pronaći u kompaniji Insignitus GOLD.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu