Kako cijene roba utiču na vrijednost zlata?

Kako cijene roba utiču na vrijednost zlata

Kako cijene roba utiču na vrijednost zlata? Pitanje kojim se bave ne samo stručnjaci, već i investitori širom svijeta.

Globalnu ekonomiju karakterišu međusobno povezani odnosi različitih sredstava. To znači da jedna sredstva utiču na vrijednost drugih i obrnuto. Ovim odnosima nije imuno ni zlato, iako istorija pokazuje da njegova vrijednost ima rastući trend.

Zlato se od davnina smatralo vrijednom imovinom. Međutim, ono je funkcionisalo i kao valuta, a danas i kao značajna investicija i sredstvo skladištenja kapitala. Ipak, cijene roba mogu da utiču na njegovu vrijednost.

Počev od nafte i metala, pa do poljoprivrednih proizvoda – usponi i padovi cijena roba imaju ključnu ulogu u dešavanjima na tržištu zlata.

Imajući ovo u vidu Insignitus GOLD vam otkriva kako cijene roba utiču na vrijednost zlata i koji faktori dovode do toga.

Inflacija

Svi investitori dobro znaju da ulaganje u zlato je najbolji vid zaštite od inflacije. Upravo zbog toga razmatranje kako cijene roba utiču na vrijednost zlata treba sagledati, najprije, sa stanovišta inflacije.

Kako cijene roba utiču na vrijednost zlata

Cijene roba su često osjetljive na inflatorne pritiske. Kada inflacija raste, kupovna moć valuta opada, a cijene roba se povećavaju. To može signalizirati povećanje troškova proizvodnje i, prema tome, nastavak rasta stope inflacije. Da bi sačuvali svoj kapital investitori traže utočište u materijalnoj imovini koja će pružiti sigurnosnost od inflacije. Upravo to pruža zlato.

Sa svojom suštinskom vrijednošću i ograničenim zalihama, zlato nije podložno uticaju inflacije. Shodno tome, povećanje cijena roba tokom inflacije dovodi do veće potražnje za zlatom. Samim tim, dolazi do rasta cijene ovog plemenitog metala.

Ekonomsko/tržišno raspoloženje

Globalni ekonomski uslovi utiču na fluktuacije u robi. Zapravo, oscilacije u cijenama robe mogu biti uzrokovane ekonomskim neizvesnostima, geopolitičkim tenzijama i finansijskim krizama.

S obzirom da je zlato sigurno utočište, ono ima tendenciju da privuče investitore u vremenima ekonomske neizvesnosti. Stoga, kada cijene roba dožive nestabilnost zbog spoljnih faktora, kupovina zlata raste, a sa njom i cijena.

Kursevi valuta

Zlatom se trguje na globalnom nivou, te kako cijene roba utiču na vrijednost zlata treba posmatrati i u odnosu na valute.

Promjene u cijenama roba mogu uticati na kurs valuta. Ove fluktuacije, zauzvrat, utiču na cijenu zlata. Na primjer, ako proizvodnja robe u jednoj zemlji doživi porast cijena, može doći do jačanja njene valute. Nasuprot tome, slabija valuta suočena sa rastućim cijenama roba učiniće zlato privlačnijim za investitore u toj zemlji. Ova potražnja vođena valutom može uticati na ukupnu globalnu potražnju za zlatom, stvarajući kratkororčne promjene u njegovoj cijeni.

Ponuda i tražnja

Na cijenu zlata, kao i drugih proizvoda, utiču faktori ponude i potražnje.

Promjene u cijenama robe mogu uticati na troškove proizvodnje za kompanije koje iskopavaju zlato. Ako troškovi vađenja zlata postanu previsoki zbog rastućih cijena robe, ponuda zlata može da se smanji. Sa principom ponude i tražnje u igri, smanjenje ponude zlata doprinosi povećanju njegove cijene.

Kako cijene roba utiču na vrijednost zlata

Centralne banke, takođe, utiču na ponudu i potražnju za zlatom. Ako centralne banke povećaju svoje zlatne rezerve nastaje pozitivno raspoloženje i povjerenje na tržištu, što će vjerovatno dovesti do povećanja potražnje za zlatom. Ova povećana potražnja dovodi do povećanja cijene zlata. Sa druge strane, ako centralne banke prodaju svoje zlatne rezerve, to će preplaviti tržište ponudama. Posljedica toga biće pad vrijednosti zlata.

Ukoliko ste odlučili da kupite investiciono zlato u Crnoj Gori zlatne poluge i zlatne kovanice možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Insignitus GOLD.

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu