Da li je „medvjeđe“ tržište pravo vrijeme za ulaganje u zlato?

„medvjeđe“ tržište

Da li je „medvjeđe“ tržište pravo vrijeme za ulaganje u zlato? Pitanje kojim se sve više bave kako stručnjaci, tako i investitori. Posebno ove godine, kada su globalne berze pretrpjele težak početak.

Stanje dodatno narušava neizvjesnost koliko dugo će Federalne rezerve i druge centralne banke nastaviti da povećavaju kamatne stope. Zabrinost je povećana i usled nepovjerenja u bankarski sektor. Razlog za to jeste propadanje tri velike regionalne banke u SAD. Najprije je došlo do kolapsa Silicon Valley Bank (SVB) marta mjeseca. Zatim Signature Bank, a maja je i First Republic doživjela sličnu sudbinu. Dok je u Evropi Credit Suisse bila predmet žurnog otkupa od strane UBS-a.

S obzirom da su cijene akcija pale, zlato je ostalo kao jedna od najboljih opcija za investiranje. Dokaz za to leži u cijeni koja je premašila 2.000 dolara po unci.

Razumijevanje tržišta medveda i ulaganja u zlato

Prije nego što krenete u potragu za odgovorom da li je „medvjeđe“ tržište pravo vrijeme za ulaganje u zlato morate znati što ono predstavlja.

„Medvjeđe“ tržište se definiše kao vremenski period u kome su akcija ili roba pali za 20% ili više od svog posljednjeg maksimuma. Pri čemu se očekuje da će se taj pad nastaviti.

„medvjeđe“ tržište

Naziv tržišta se odnosi na način na koji medvjed napada svoj plijen. Naime, ova životinja prilikom napada stoji na zadnjim nogama i prevlači šapama nadolje. Zbog toga je medvjed simbol tržišta u padu, dok je bik, koji svojim rogovima udara nagore, amblem tržišta u usponu.

Uzroci koji dovode do ovog stanja su različiti. Najčešće su to vrlo slaba ili dosta spora ekonomija, geopolitičke krize, ekonomske nestabilnosti, drastične promjene u načinu funkcionisanja ekonomije i sl.

U takvim situacijama, umjesto da vrše kupovinu akcija i roba na tržištu, investitori žele da prodaju ono šta već posjeduju kako bi obezbijedili fiksni prihod. Posljedica toga jeste povećanje ponude u odnosu na tražnju. Samim tim slijedi dalji pad cijena.

Kao sigurna opcija javlja se zlato. Tradicionalno, zlato kao investicija se smatra dobrom imovinom za držanje u vremenima pada akcija. Ono predstavlja najbolje skladište dugoročne vrijednosti sa malom korelacijom sa pokretačima berze.

Svakako, nedavni haos među bankama podsjetio je investitore na nedostatak rizika druge ugovorne strane u fizičkom zlatu. Za razliku od zabrinutosti investitora da li će dobiti svoj novac u nekoj od propalih banaka nazad.

Da li je „medvjeđe“ tržište pravo vrijeme za ulaganje u zlato i koje faktore treba uzeti u obzir?

Istorijski podaci pokazuju da cijena zlata ostvaruje stabilan godišnji rast. Porast cijene zlata zabilježen je čak sa povećanjem stope inflacije. Imajući u vidu ovu karakteristiku stručnjaci savjetuju investitore da u svakom trenutku posjeduju zlato zbog njegove sposobnosti diversifikacije portfolija. Stoga, umjesto da kupujete zlato na medvjeđim berzama, najbolje je da ga već posjedujete u portfoliju da biste zaštitili bogatstvo kada akcije padnu.

Međutim, nećete pogriješiti ni ako odlučite da investirate u zlato tek kada se formira „medvjeđe“ tržište. Ne treba zaboraviti činjenicu da se očekuje dalji pad tržišta, te je neophodno sačuvati bogatstvo.

Prijednosti i mane ulaganja u zlato na tržištu medvjeda

Nisu sva tržišta medvjeda jednaka. Zato je ključno razmotriti razloge zbog kojih indeks akcija može opasti prije nego što odlučite da li je kupovina zlata pravi izbor.

 „medvjeđe“ tržište

Da li je „medvjeđe“ tržište pravo vrijeme za ulaganje u zlato, zapravo, zavisi od vaše lične odluke. Ipak, nemojte zaboraviti da je važno imati dobru investicionu strategiju koja funkcioniše u više različitih tržišnih scenarija, a ne ulagati samo da biste imali koristi od medvjeđeg tržišta.

Ukoliko ste odlučli da investirate u zlato ove jeseni Insignitus GOLD vam može pomoći.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu