Kako trgovati zlatom?

Kako trgovati zlatom

Kako trgovati zlatom? Pitanje koje postavljaju mnogi ljudi širom svijeta.

Ulaganje u zlato ima sličnosti sa drugim klasama imovine i tržištima. Istovremeno se značajno razlikuje. S obzirom da je tržište zlata jedinstveno morate uzeti u obzir više faktora kako biste na najbolji način uložili svoj kapital.

Imajući ovo u vidu Insignitus GOLD vam daje odgovor na pitanje kako trgovati zlatom.

Strategije trgovanja zlatom

Ako postoji nešto što bi se moglo nazvati Svetim gralom trgovine, to bi bilo upravljanje veličinama. Odnosno, pametno određivanje finansija za ulaganje. Upravo u ovom koraku većina investitora početnika griješi.

Koliko zlata treba da imate u svom portfoliju zavisi od niza kako spoljašnjih, tako i internih elemenata. Rizik koji ste spremni da prihvatite, lične preferencije, ekonomske prilike – samo su neki od njih. Ipak, stručnjaci savjetuju da je važno da se fokusirate na ono što možete da kontrolišete. Ujedno, da budete uvijek spremni na nepovoljni scenario. To znači da treba da ostanete objektivni u pogledu svojih finansijskih mogućnosti. U protivnom, kupovina iznad trenutnih mogućnosti dovešće u pitanje maksimiziranje ulaganja u zlato.

Kako trgovati zlatom

Druga važna strategija jeste odluka o vremenskom razdoblju ulaganja. Preporučljivo je da se posvetite dugoročnim investicijama. Na taj način smanjićete ukupnu varijabilnost svojih prinosa i učiniti dobitke stabilnijim.

Odgovor na pitanje kako trgovati zlatom leži i u sagledavanju više od tržišta ovog plemenitog metala. U savremenoj globalnoj ekonomiji nijedno tržište ne može da se kreće potpuno nezavisno. Tome nije izuzetak ni zlato.

Kretanja cijena zlata često su povezana sa kretanjem na tržištu valuta, kretanjem na opštem tržištu akcija, kamatnim stopama i akcijama koje sprovode Fed i centralne banke. Zato obavezno pratite kretanje u ovim oblastima.

Kako trgovati zlatom? Obratite pažnju na cikluse i prekretnice

Mnoga tržišta imaju cikličnu prirodu. Ciklusi i prekretnice mogu biti od velike pomoći u slučaju kratkoročnih i dugoročnih trgovina.

Baš kao što jesen ili proljeće dolaze sa svojim posebnim vremenskim obrascima za različite djelove svijeta, tako utiču i na tržište zlata stvarajući sezonski karakter cijena. Razumijevanje ovih tržišnih obrazaca je važno da biste znali kada je najbolje vrijeme za kupovinu zlata.

Da biste imali jasni uvid u to pratite linije trenda ne samo na mjesečnom nivou, već i tokom godina. Generalno, što je duži vremenski okvir, jasnije ćete sagledati sezonski karakter. Čak i ako planirate kratkoročna ulaganja, može se desiti da će vaša investicija naići u pogrešnom trenutku dugoročno gledano.

Sa druge strane, ako se fokusirate na srednjoročne ili dugoročne trgovine, kratkoročna slika vam može pomoći da fino podesite trenutak ulaska ili izlaska sa tržišta.

Obratite pažnju na ekstremne prilive ili odlive iz popularnih ETF fondova

Po pravilu, ekstremni prilivi u ETF trebalo bi da budu „bikovski“, a ekstremni odlivi da budu „medvjeđi“. Međutim, to ne mora biti slučaj.

Kako možete reći da li vlada „medvjeđe“ tržište ili „bikovsko“ tržište? Jedna tehnika je da se uporedi sa prethodnim istorijskim događajima i vidi kakva je akcija uslijedila. Drugi način je da se provjeri da li su ekstremni nivoi priliva ili odliva bili postignuti postojano ili je došlo do naglog porasta priliva/odliva. U slučaju drugog, to bi moglo da dovede do ekstremne promjene. Samim tim i da utiče na važan preokret u pogledu ulaganja u zlato.

Kako trgovati zlatom

Ukoliko ste odlučili da investirate u zlato u Crnoj Gori bogata ponuda zlatnih pločica i zlatnih kovanica čeka vas u kompaniji Insignitus GOLD.

 

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu