Kako kupiti investiciono zlato?

Kako kupiti investiciono zlato

Kako kupiti investiciono zlato? Pitanje koje postavljaju svi oni koji žele da ulože u zlato, bez obzira da li se radi o zlatniku ili zlatnoj poluzi.

Investiciono zlato predstavlja najbolji izbor za diversifikaciju portfolia. Kao sredstvo očuvanja kapitala ono se pokazalo odličnim finansijskim elementom za zamjenu neisplative štednje u banci, kada papirni novac iz dana u dan sve manje vrijedi. Naime, usled inflacije, vrijednost novca se vremenom smanjuje te vaših 1.000 evra danas vrijedi manje nego prije deset godina, a sigurno će za deset godina vrijediti još manje.

Stručnjaci navode da je štednja isplativa jedino ako je prinos koji donosi veći od prosječne stope inflacije u dugom roku. Upravo taj uslov ispunjava investiciono zlato. Statistički podaci pokazuju da je cijena zlata u proteklih dvadeset godina u prosjeku rasla više od 8,6% godišnje što je znatno više od stope inflacije, kao i od drugih oblika štednje. Sudeći po trenutnom stanju, taj rast nastaviće se i u ovoj godini. Mnogi očekuju da će čak premašiti istorijski maksimum od 2.075,47 dolara za uncu koji je zabilježen prije dvije godine.

Imajući ovo u vidu, Insignitus GOLD vam daje odgovor na pitanje: „kako kupiti investiciono zlato na jednostavan i siguran način“.

Odredite budžet za ulaganje

Prvi korak u svakom ulaganju jeste tačno postavljanje budžeta. Na taj način nećete doći u situaciju da se prezadužite. Sa druge starne, vaše ulaganje daće najbolji prinos.

Iako je zlato najsigurniji način da sačuvate svoje bogatstvo, to ne znači da sav kapital treba da iskoristite za njegovu kupovinu. Prema istraživanju, preporučljivo je da oko 10-15% vašeg portfolia čini zlato a ostatak treba da uložite u druge vidove investiranja. Mada ovaj procenat nije striktno određen, već zavisi od preferencija samog investitora.

Mnogi početnici smatraju da moraju da raspolažu velikom količinom novca kako bi započeli ulaganje u zlato, što je velika greška. Zlatne poluge i investicioni zlatnici dolaze u različitim veličinama tako da ćete vrlo lako pronaći one koji odgovaraju vašim mogućnostima. To znači da se vaš budžet može kretati od nekoliko stotina evra pa do više desetina hiljada evra.

Zlatne pločice ili investicioni dukati?

Kada razmatrate kako kupiti investiciono zlato morate uzeti u obzir i koji komad vam odgovara.

Kako kupiti investiciono zlato

Pod investicionim zlatom podrazumijevaju se zlatne poluge i zlatni dukati koji sadrže najmanje 99,5% čistog zlata. Proizvode se od strane sertfikovanih kovnica koji poštuju stroge standarde. Na svakom komadu pločice nalazi se utisnut stepen finoće, gramaža, kao i serijski broj, logo i naziv proizvođača. Zlatni dukati imaju različit dizajn koji je u skladu sa nazivom tako da morate poznavati karakteristike onih koje želite da kupite.

Većina ulagača se odlučuje za kupovinu više manjih komada jer prilikom kasnije prodaje ne moraju čitavu investiciju da stave na tržište, već samo jedan njen dio. Ujedno, manji komadi se brže prodaju što je posebno značajno ako je hitno potrebna gotovina.

Kako kupiti investiciono zlato? Izaberite provjerenog prodavca

Posljednji, ali ništa manje značajan korak u kupovini, jeste izbor prodavca. Budući da postoje mnogi koji se bave kupovinom i prodajom fizičkog zlata izbjegavajte neprovjerene kompanije. Najbolje je da na internetu potražite prodavce ovlašćene za prodaju investicionog zlata poznatih evropskih kovnica sa LBMA popisa.

Kako kupiti investiciono zlato

Najpoznatiji kod nas je Insignitus GOLD, koji vam nudi mogućnost kupovine u predstavništvu kompanije, u Podgorici ili putem web shopa-a.

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu