Šta je Good delivery LBMA sertifikat?

Good delivery LBMA sertifikat

Good delivery LBMA sertifikat ima važnu ulogu pri kupovini zlata.

Ulaganje u zlato, danas, obuhvata različite oblike. Mnogi pod njim podrazumijevaju i kupovinu zlatnog nakita i numizmatičkih zlatnika. Ipak, morate imati u vidu da jedino investiranje u zlatne poluge i zlatne kovanice omogućava diversifikaciju portfolija. Zbog toga oni čine sigurno sredstvo za očuvanje bogatstva.

Ujedno, samo ova vrsta fizičkog zlata nosi Good Delivery sertifikat koji je propisala London Bullion Market Asociations (LBMA).

Šta je LBMA?

Londonsko udruženje tržišta poluga, tj. LBMA je trgovačko udruženje profesionalnih trgovaca zlatom koje predstavlja najveći dio vanberzanskog (OTC) tržišta zlata. Ono je daleko veće od zlata kojim se trguje na međunarodnim berzama.

Udruženje ima više od 150 članova iz 30 različitih zemalja. Njegov cilj je da promoviše dobru trgovinsku praksu i postavlja objektivne kriterijume i standarde tako da se fizičkim zlatom može efikasno trgovati na veleprodajnom tržištu.

LBMA djeluje kao koordinator aktivnosti trgovanja zlatom tako da služi kao tačka kontakta sa svim regulatornim tijelima na tržištu poluga i generiše dokumentaciju u odnosu na aktivnosti svojih članova. Ukratko, radi zajedno sa industrijskim subjektima kako bi osigurala da poluge kojima se fizički trguje ispunjavaju međunarodne standarde.

Londonsko udruženje, takođe, postavlja dnevnu cijenu zlata. Ona se određuje putem procesa koji se naziva „London Gold Fix“, a zasnovana je na cijenama trgovanja fjučersima zlata. Pri čemu se proces odvija 2 puta svakog radnog dana u tačno određeno vrijeme i izražava se u dolarima, evrima i funtama sterlinga.

Šta donosi Good delivery LBMA sertifikat?

Good delivery LBMA sertifikat nije dodatni dokument kako često početnici u investiranju misle. Niti je sertfikat koji izdaje prodavac prilikom kupovine zlata.

Good delivery LBMA sertifikat

Ovaj sertifikat se, zapravo, odnosi na popis kovnica plemenitih metala koje ispunjavaju stroge uslove određene od strane London Bullion Market Asociations. Uslovi uključuju, prije svega, tehnološke aspekte proizvodnje i kvaliteta. Odnosno, standarde u pogledu finoće, težine, dimenzija, izgleda i oznaka. Zatim, rukovanja i pakovanja, kao i volumen proizvodnje i tržišnu vrijednost.

Da bi se osiguralo održavanje visokih standarda, akreditovane kovnice podliježu stalnom testiranju u okviru Programa proaktivnog praćenja LBMA. One koje više ne ispunjavaju minimalne standarde prenose se na listu bivših proizvođača (Former List).

Koje specifikacije ima investiciono zlato sa Good delivery LBMA sertifikatom?

Good delivery LBMA sertifikat nalaže da poluga mora biti izrađena od zlata visoke čistoće. Tačnije, zlata minimalne čistoće 99,5%. Minimalni sadržaj zlata treba da bude 350 unci čistog zlata (približno 10,9 kilograma), a maksimalni 430 unci (približno 13,4 kilograma).

Preporučene dimenzije za polugu jesu: dužina 210-290 mm, širina 55-85 mm i visina 25-45 mm. Dok se podrezivanje (stepen nagiba sa strane i na krajevima) kreće od 5 do 25 stepeni.

Svaka poluga obavezno ima utisnut serijski broj, žig proizvođača, oznaku čistoće i godinu proizvodnje.

S obzirom da je riječ o velikim polugama, kojima trguju centralne banke i druge institucije, kovnice izrađuju i poluge manjih težina pogodne za ljude koji žele da ulože u investiciono zlato.

Zašto kupoviti zlato sa Good delivery LBMA sertifikatom?

Investitorima je dobro poznata krilatica „Ne kupujte ako nije odobreno od LBMA“. Razlog za to leži u činjenici da Good delivery LBMA sertifikat donosi bezbjednost ulaganja. Naime, garantuje da poluga ispunjava sve navedene uslove, te dobijate najviši kvalitet za svoj novac.

Osim zagarantovanog kvaliteta, ovaj sertifikat je prepoznat kao pouzdan. Na taj način investitori dobijaju dodatnu sigurnost. Dok „Good Delivery“ investiciono zlato ima viši stepen likvidnosti.

Kako je priznato širom svijeta možete ga prodati po cijeni koja je blizu spot cijene zlata na globalnom tržištu. To nije slučaj sa komadima proizvedenim od strane kovnica koja se ne nalazi na LBMA popisu.

Good delivery LBMA sertifikat

Kompanija Insignitus GOLD je renomirani distributer zlatnih poluga i zlatnih kovanica koje posjeduju Good delivery LBMA sertifikat. Za sve informacije i pomoć oko kupovine naš tim vam stoji na raspolaganju.

 

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu