Zlatne kovanice – Zašto treba ulagati u njih?

Zlatne kovanice

Zlatne kovanice imaju dugu istoriju. U davna vremena korišćene su kao novac koji je predstavljao univerzalno sredstvo plaćanja među narodima. Zvanično, pojavile su se u 6. vijeku prije Nove ere, za vrijeme vladavine kralja Lidije. Pravljene su od legure zlata i srebra. Pri čemu su sadržale oko 45% zlata. Već u 5. vijeku prije Nove ere Darije Veliki je uveo kovanicu od 8,4 grama sa 95,85% čistoće.

Iako zlatne kovanice danas ne funkcionišu kao novac u opticaju, čine važno investiciono sredstvo. Ulaganje u zlato ove vrste privlačno je kako početnicima, tako i iskusnim investitorima. Zbog toga vam Insignitus GOLD otkriva sve što treba da znate o zlatnim kovanicama.

Šta su zlatne kovanice?

Kovanice predstavljaju komade investicionog zlata izuzetne čistoće. U pitanju je zlato visoke čistoće tako da svaka ima minimalni udio čistog zlata od 900 hiljaditih djelova.

Još jedna važna karakteristika jeste da su iskovane poslije 1800. godine od strane ovlašćenih kovnica. Kao takve bile su zakonsko sredstvo plaćanja u državi porijekla.

Zlatne kovanice

Zlatne kovanice su više od fizičkog oblika zlata. Krasi ih raskošni izgled sa brojnim detaljima. Upravo po tome se razlikuju od zlatnih poluga. Svaki dizajn nosi priču o porijeklu. Zapravo, njihovom kupovinom dobijate i djelove istorije, što ih čini dodatno privlačnim investitorima.

Investicioni dukati, kako se još nazivaju, dolaze u različitim težinama. Obično se kreću od 1/10 unce do unce. Wiener Philharmoniker kovanica se može naći i u manjoj težini, od 1/25 unce. Dok je Franc Jozef kovanica dostupna u 2 veličine. Manja je težine 3,49 grama, a veća 13,96 grama.

Zlatne kovanice nisu isto što i numizmatički novčići!

Iako se pojedini numizmatički novčići izrađuju od zlata morate znati da oni nisu investicione kovanice. Prije svega, nemaju stepen finoće kao zlatne kovanice. Takođe, mnogi od njih se više uopšte ne proizvode. Dok oni novijeg datuma su proizvedeni samo povodom nekog značajnog događaja.

Kao najvažniju razliku stručnjaci ističu način formiranja vrijednosti. Naime, vrijednost zlatne kovanice se zasniva na SPOT cijeni. Odnosno, trenutnoj cijeni zlata po gramu, koja je uvećana za određeni iznos premije.

Za razliku od njih, vrijednost numizmatičnih novčića se određuje na osnovu njihove rijetkosti, stanja, potražnje i drugih spoljašnjih faktora.

Zašto ulagati u zlatnike?

Sa finansijskog aspekta, zlatne kovanice imaju jedinstvenu poziciju. Čine materijalnu imovinu, koja posjeduje opipljiv karakter. Možete ih držati u ruci, što stvara osjećaj vlasništva, koji nema digitalni novac i ulaganja u papirno zlato.

Zlatne kovanice

Nikakvi hakerski napadi na netu, problemi sa programom ili digitalne greške ne postoje u slučaju kupovine zlatnih kovanica. Istovremeno, ne postoji potreba za angažovanjem trećeg lica, već se čitava transakcija odvija između kupca i renomiranog prodavca investicionog zlata.

Dugoročna stabilnost cijena i konstantna potražnja čine zlatne kovanice idealnom investicionom opcijom „sigurnog utočišta“. Naročito tokom ekonomske krize kada tradicionalna sredstva ulaganja mogu posustati. Vjerovali ili ne, ove kovanice povećavaju svoju vrijednost kako se povećavaju troškovi života, te su veoma efikasne za zaštitu od inflacije.

Ulaganje u zlatne kovanice je poželjno i u periodu ekonomske stabilnosti. Zahvaljujući dugoročnoj vrijednosti predstavljaju najbolje sredstvo za smanjenje rizika drugih ulaganja. Samim tim čine važan dio diversifikacije portfolija.

Ukoliko ste odlučili da započnete investiranje u zlatne kovanice kompanija Insignitus GOLD sa svojim predstavništvom u Crnoj Gori može vam u tome pomoći.

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu