Investiciono zlato ili ETF fond?

Investiciono zlato ili ETF fond

Investiciono zlato ili ETF fond? Pitanje koje često postavljaju investitori širom svijeta.

Zlato je od davnina cijenjeno zbog svoje ljepote, vrijednosti i rijetkosti. Imajući ovo u vidu ne čudi što je predstavljalo simbol bogatstva i moći. Korišćeno je ne samo za izradu ukrasnih predmeta i nakita, već i dijelova oružja.

Pojavom prvih zlatnika dobilo je ulogu sredstva plaćanja. Zatim je postalo ključan dio monetarnog sistema. Dok danas čini važnu investicionu imovinu.

Ulaganje u zlato podrazumjeva kupovinu zlatnih poluga i zlatnih kovanica. U pitanju su investicioni proizvodi sa minimalnim udjelom čistog zlata od 99,5%. Proizvode se isključivo od strane ovlašćenih livnica uz strogo poštovanje standarda.

Tokom godina, sa napretkom tehnike i tehnologije pojavile su nove mogućnosti ulaganja. Jedna od njih jesu zlatni ETF fondovi.

Exchange Traded Funds, kako glasi pun naziv, su investicioni fondovi koji obezbeđuju jednostavan način ulaganja u zlato bez fizičkog posjedovanja metala. Njima se trguje na berzama, slično akcijama. Dizajnirani su da prate cijenu zlata. To znači da je jedna jedinica zlatnog ETF-a ekvivalentna jednom gramu zlata.

S obzirom da i jedna i druga opcija privlače pažnju Insignitus GOLD vam otkriva da li je bolje uložiti u investiciono zlato ili ETF fond.

Rizik druge strane

Fizičko zlato je opipljiva imovina. Osjećaj sigurnosti i trajnosti koji nudi čini ga posebno pogodnim tokom ekonomske neizvjesnosti. Kao ograničeni i prirodni resurs, suštinska vrijednost investicionog zlata pruža stabilnosti koja se ne može porediti sa papirnim novcem ili digitalnim investicijama.

Kada posjedujete fizičko zlato, ne oslanjate se na učinak finansijskih institucija ili menadžera fondova. Ovo direktno vlasništvo eliminiše rizik druge strane. Takođe, ulaganje u investiciono zlato donosi viši stepen privatnosti. Imate direktnu kontrolu nad svojim zlatnim sredstvima i možete da ih skladištite i upravljate njima kako i kada vam odgovara.

Investiciono zlato ili ETF fond

Nasuprot tome, zlatni ETF-ovi predstavljaju apstraktniji oblik ulaganja. Umjesto da direktno posjedujete zlato imate akcije u fondu koji prati cijenu zlata. Zbog toga je ovo ulaganje podložno volatilnosti berzi, rizicima upravljanja fondovima i greškama u praćenju.

Ne treba zaboraviti i da se prilikom ulaganja morate osloniti na treće lice, pri čemu ono nije odgovorno za bilo kakav gubitak, krađu, štetu ili prevaru.

Da li veći nivo likvidnosti ima investiciono zlato ili ETF fond?

Zlatnim ETF-ovima se trguje na berzama tako da se mogu kupiti i prodati kao i svaka druga akcija preko brokerskog računa. Ova lakoća trgovanja obezbeđuje dobru likvidnost, omogućavajući investitorima da prilagode svoja sredstva kao odgovor na kretanja na tržištu ili lične finansijske potrebe.

Investiciono zlato ili ETF fond

Međutim, u pojedinim slučajevima određeni ekonomski i geopolitički faktori ograničavaju mogućnost trgovanja. Samim tim investitori moraju da prodaju po nepovoljnijim uslovima.

Zlato kao investicija je zadržalo svoju vrijednost tokom dugoročnog perioda, služeći kao zaštita od inflacije i devalvacije valute. Fizička vrijednost zlata ne korodira niti degradira. Dok njegova istorijska uloga kao skladišta bogatstva i dalje ostaje čvrsta. Zahvaljujući ovim karakteristikama zlato je uvijek visoko traženo, te ga možete lako i brzo prodati u svakom trenutku, po fer tržišnoj vrijednosti.

Na osnovu toga možemo zaključiti da investiciono zlato ima viši stepen likvidnosti.

Da za investiciono zlato ili ETF fond morate platiti porez?

Jedna od glavnih prednosti ulaganja u zlato jeste činjenica nema poreza na dodatu vrijednost. Kompanija Insignitus GOLD je pokrenula inicijativu u Skupštini, koja je usvojena, te građani Crne Gore od jula mjeseca više nisu u obavezi da plaćaju PDV prilikom kupovine investicionog zlata.

Sa druge strane, prilikom ulaganja u ETF morate izdvojiti novac za troškove brokerske firme, porez na dobit i dodatne troškove.

Ukoliko ste odlučili da investirate u zlato Insignitus GOLD vam nudi veliki izbor zlatnih poluga i zlatnih kovanica. Cjelokupnu ponudu pogledajte na našem web shop-u ili nas posjetite na adresi Rimski trg 70.

 

 

Precious Metals Data, Currency Data, Charts, and Widgets Powered by nFusion Solutions

Main Menu